Čak i ako ste pravi majstor u kuhinji, uvek je moguće da vam se potkrade neka od klasičnih grešaka koju mnogi prave.
Obično se radi o sitnim detaljima, ali oni mogu da budu veoma važni.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Profesionalni kuvari navode neke od najčešćih grešaka koje pravimo tokom kuvanja:
1. Istim nožem režete svu hranu
Ako mislite da štedite vreme koristeći samo jedan nož za sve, varate se. Korišćenje odgovarajućeg noža za određenu stvar celi proces čini lakšim i bržim. Za rezanje mesa koristite veliki nož; za povrće, voće, pa čak i živinu bez kostiju, odlučite se za mali nož; za rezanje hleba je idealan nazubljen nož.
2. Mešanje sveže pripremljenog pirinča
Neki ljudi greše jer počnu da mešaju sveže pripremljen pirinač, jer onda on bude još lepljiviji. To je zbog toga što se mešanjem pirinča oslobađa skrob, a i zrna se lome.
Tokom kuvanja nemojte da mešate pirinač. S druge strane, ne zaboravite da koristite odgovarajuću količinu vode – generalno, jedna šolja vode za 1/2 šolje pirinča, zavisno od vrste.
Sačekajte da pirinač bude gotov, bez konstantnog mešanja. To u proseku traje, za beli pirinač 15 do 25 minuta, a za smeđi oko 45 minuta.

3. Sečete odrezak odmah čim je gotov
Osim što meso začinimo čim ga izvadimo iz frižidera, druga vrlo česta greška je sečenje čim se pečenje završi. Preporučuje se da ostavite meso da se odmori nekoliko minuta nakon što ste ga izvadili iz rerne, ili skinuli sa ringle, jer toplota u mesu osigurava sočnost mesa.
4. Korišćenje pogrešne vrste ulja
Nisu sva ulja za kuvanje ista. Neka su savršena za prženje i dinstanje, dok druga poprimaju užegao ukus ako se koriste na visokim temperaturama. Čisto maslinovo ulje je tamnije boje i jačeg ukusa pa je idealno za pripremu sosa i dinstanje na niskim temperaturama. Međutim, nije ga baš dobro koristiti za veće temperature.
Biljna ulja, poput suncokretovog ulja, najprikladnija su za prženje i pečenje. Ulje repice potiče iz uljane repice i može da se koristi za pečenje, roštiljanje i prženje.

5. Stavljanje sastojaka u lonac za kuvanje dok je voda još hladna
Česta greška je stavljanje hrane u posudu dok je još hladna, zbog čega apsorbuje više masti. Idealno je da se voda uvek zagreje, dolije se ulje i dok se zagrejava, da se dodaju sastojci.
6. Ne probate hranu dok se kuva
Nema ništa loše u probanju hrane dok kuvate, sve dok postoje idealni higijenski uslovi. Važno je da proverite da li je preliv dobar, meso, testenina ili bilo šta što spremate. To vam omogućva da izbegnete greške i daje vam vremena da ispravite i popravite svoj recept.
7. Dodavanje ulja (bilo kojeg) u vodu u kojoj ćete kuvati testeninu
Ovo je mit koji treba odmah razbiti. Dodavanje ulja u vodu za testeninu može da učini testeninu težom, što posle otežava lepljenje sosa. To je zato što se mast ne meša s vodom.

8. Bacanje vode u kojoj se kuvala testenina
Obično bacamo vodu u kojoj se kuvala testenina. Ovo je velika greška, jer se ova voda koristi kako bi sos bio bogatiji i ukusniji. Zato se preporučuje da sipate ovu tečnost u posudu i pomiješate je sa umakom, koji će postati gušći.
9. Seckanje luka na pogrešan način
Suze vam oči kada seckate luk? To se događa kada ga naseckate na kriške, čime razbijate ćelije i izazivate oslobađanje gasova, koji, u kombinaciji sa suzama, uzrokuju peckanje očiju.
Srećom, postoji rešenje za to: narežite ga oštrim nožem prateći smer vlakana luka. To su pruge koje se protežu od korena do stabljike. Idealno je iseckati ga na trakice. To će garantovati manju proizvodnju nadražujućih aerosola.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)