I Hrvati kreću u Ukrajinu: Vojnike obučene za POSEBAN vid rata očekuju u Kijevu

Hrvatski sajber-ratnici koji priskaču u pomoć Ukrajini deo su CRRT-a

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kriza u Ukrajini se zahuktala, a oni su zatražili međunarodnu pomoć te zemlje nakon što je Rusija odlučila da prizna Donjeck i Lugansk.

Prema pisanju Večernjeg lista, jedna od zemalja koje će uputiti pomoć Ukrajini je i Hrvatska, koja se nalazi na listi šest zemalja članica EU koje priskaču u pomoć mobilizacijom svojih vojnih sajber snaga za brzu akciju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Hrvatski sajber-ratnici koji priskaču u pomoć Ukrajini deo su CRRT-a, tima za brzu akciju u sajber-prostoru, koji su osnovale Litvanija, Estonija, Hrvatska, Holandija, Poljska i Rumunija kao jedan od projekata unapređene saradnje u oblasti odbrane (PESCO) EU. .

Prema litvanskim odbrambenim izvorima, CRRT je aktiviran da pomogne ukrajinskim institucijama da se izbore sa rastućim sajber pretnjama. Ovo je prvi put da je ovaj novi evropski odbrambeni projekat aktiviran u realnim okolnostima.

U zahtevu za pomoć, ukrajinska vlada je rekla da očekuje da članovi CRRT-a budu fizički raspoređeni u Kijevu kako bi pomogli u odbrani ključnih kompjuterskih mreža i sistema ukrajinske vlade.

Međutim, trenutno nema potvrde da su zemlje članice CRRT-a pristale da fizički pošalju svoje vojne sajber stručnjake, niti da je Hrvatska pristala da pošalje svoje ljude u Kijev.

BONUS VIDEO:



Izvor: Vecernj list

Komentari (1)

  1. Били су им и претци са Хитлером , а од 80.000 Хрвата из Русије се вратило 30 живих ! Толико паметима доста !

    Odgovori

Ostavite komentar