Bližimo se KRAJU korona mera u Srbiji? Krizni štab verovatno zaseda sledeće nedelje

Doktor Zoran Bekić kaže da i dalje postoji veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Vladimir Sporic

Srbija je sa prosekom od 794,5 inficinarih koronom u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika, u petak bila na 26. mestu u Evropi, čitave 24 pozicije ispod Danske koja je prva, od 1. februara, ukinula antikovid mere, i sada ima 5.125 inficiranih za sedam dana na 100.000 stanovnika.

Kod nas mere postoje uglavnom “samo na papiru”, pa Krizni štab, čije je zasedanje nezvanično najavljeno za sledeću nedelju, ako bi donosio takvu odluku, formalno može da ukine samo ono što se u praksi ionako uglavnom ne poštuje. Holandija je najavila “povratak u normalu” od 25. februara, Austrija od 1. marta, Nemačka 20 dana kasnije…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nama susedna Austrija, recimo, trenutno je 10. u Evropi sa 2.447 prosečno inficiranih za sedam dana na 100.000 stanovnika, a po istim parametrima Slovenija je na 11. mestu. Brojevi novoinficiranih su, i pored smirivanja situacije, u gotovo svim zemljama još višestruko veći nego kada su se zemlje zatvarale pred naletom kovida, a SZO upozorava da se epidemija pomera ka istoku Evrope.

Sa 6.298 inficiranih za poslednja 24 sata, i padom broja hospitalizovanih, Srbija sada ima značajno mirniju situaciju. Broj umrlih je još visok, što je uobičajeno za kraj talasa – u petak ih je bilo 62. Ako se i bude povećavao broj novoinficiranih, što bi moglo da se dogodi posle praznika, epidemiolozi ne očekuju da će broj pozitivnih testova premašiti 10.000 dnevno. Činjenica je, međutim, da još računaju da kroz zdravstveni sistem prolazi tek svaki treći oboleli, jer zbog blagih simptoma većina ne dolazi kod lekara. Procena je da je sad svaki 10. inficirani zaražen delta sojem.

Doktor Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, kaže da i dalje postoji veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu.

– Ako smo u januaru imali više od 350.000 inficiranih osoba, u februaru gotovo 200.000, taj trend je smanjen za oko 20 odsto. Broj pozitivnih pacijenata, u odnosu na prve preglede, koji je u januaru bio i 70 odsto, sada je spušten na 40 procenata – kaže dr Bekić.

 



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar