Dopustite sebi neko vreme da tugujete: Kako da prebolite GUBITAK kućnog ljubimca

Pričajte sa drugima koji su prošli kroz isto iskustvo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Nijedan vlasnik kućnog ljubimca ne može da zamisli život bez istog. U pitanju je posebna vezanost i ljubav, a gubitak je neminovno težak.

Kada kućni ljubimac ugine, prirodno je osećati tugu i žalost. Ova životinja je više godina bila deo vašeg života i član vaše porodice. O njoj ste se brinuli, voleli je i uživali u njenom društvu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nekim ljudima bude lakše nakon nekoliko nedelja, dok se drugi i posle nekoliko godina uznemire pri sećanju na svog ljubimca. Dajte sebi vremena da prebrodite smrt kućnog ljubimca.

Razgovor pomaže

Slobodno pričajte o svojim osećanjima vezanim za smrt kućnog ljubimca, naročito članovima porodice i bliskim prijateljima.

Razgovor sa drugim vlasnicima koji su prebrodili slično iskustvo vam takođe može pomoći da se osećate bolje. Nekim ljudima odgovara da svoja osećanja stave na papir – razmislite o tome da ispišite nekoliko redova u svoj dnevnik ili da sastavite pesmu.

U znak sećanja na kućnog ljubimca

Posvetite svom ljubimcu malu ceremoniju – možete, na primer, zasaditi neku biljku ili drvo u omiljenom kutku vaše bašte ili izraditi mali spomenik. To može biti dobar način da odate poslednju poštu vašem ljubimcu, ali i prilika da olakšate sebi i oslobodite spostvene emocije.

Foto: Shutterstock

Niste krivi za njegovu smrt

Nemojte kriviti sebe za smrt kućnog ljubimca. Ukoliko ste dobro brinuli o njemu, pružali mu pažnju i vodili ga kod veterinara kada je bolestan, onda ste učinili sve što ste mogli.

Pokušajte i da ne okrivljujete druge ljude. Veterinari ne mogu uvek spasiti život životinje. Ukoliko je ljubimac uginuo nesrećnim slučajem, onda verovatno ništa što biste vi učinili nije moglo da spreči takvu sudbinu.

Pustite kućnog ljubimca da ode

Ukoliko je vaš ljubimac veoma bolestan bez mogućnosti ozdravljenja, veterinar će vam najverovatnije preporučiti da ga uspavate.

To može biti veoma teška odluka, ali je istovremeno i najhumanija odluka koju vlasnik može doneti za životinju koja pati. Nemojte se ustručavati da pokažete uznemirenost i suze pred veterinarom, jer on razume kroz šta prolazite.

Čuvajte uspomene na njega

Normalno je da osećate ljutnju ili smatrate smrt ljubimca nepravdom, naročito ako je bolovao od neke teške bolesti ili je njegova smrt rezultat nesreće. Ova osećanja predstavljaju deo emotivnog procesa kroz koji morate proći nakon gubitka ljubimca.

Foto: Shutterstock

Iako vam on mnogo nedostaje, potrudite se da pamtite samo lepe stvari. Setite se smešnih navika vašeg psa ili mačke i šta ste kod njih najviše voleli. Setite se načina na koji vas je ljubimac uveseljavao, nestašluka koje je pravio, ili svih načina na koje je pokušavao da vam izmami pažnju ili omiljenu poslasticu.

Kada je vreme za novog kućnog ljubimca?

Odluka o tome da li i kada da nabavite novog ljubimca, treba da je samo vaša. Slušajte svoja osećanja i dajte sebi dovoljno vremena da donesete tu odluku. Možda ćete osećati da nijedan pas ili mačka neće moći da zauzme mesto vašeg starog prijatelja.

Međutim, imajte u vidu da je svaka životinja različita, baš kao i ljudi, i da sa novim ljubimcem dolaze i potpuno nova iskustva. Zato nemojte porediti životinje, već razmislite o tome da još jedna mekana pseća njuška ili mačja šapa negde čekaju na vas da vam ulepšaju život.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, orca.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar