Punjeni luk: Turski specijalitet koji će osvojiti vaša čula u trenu (RECEPT)

Laka priprema, a ukusan obrok

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svi smo čuli za punjene paprike i sarmu, ali retko ko je čuo za luk punjen mlevenim mesom.

U pitanju je nesvakidašnji specijalitet koji osvajaja čulo ukusa u trenu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Evo kako da ga pripremite.

Sastojci:

5-6 većih glavica crnog luka

400 g mlevenog junećeg mesa

150 g pirinča

ulje za prženje

po potrebi so, biber i začine

malo začinskog bilja (karija, bosiljka i mirođije)

Za zapršku:

malo ulja

2 kašike brašna

2 dl soka od paradajza

1 kašičica crvene mlevene paprike

Foto: Shutterstock

malo pavlake

po ukusu so, biber i začini

Priprema:

Glavice luka očistite i stavite u vodu da se kuvaju. Dovoljno je 15 minuta. Skuvane glavice procediti i polako pažljivo vaditi list po list (prstenove) po mogućstvu da ostanu celi. Unutrašnje sitne delove luka iseckati i propržiti na ulju, dodajte meso i sve ostale začine.

Kada se meso propržilo, dodajte pirinač. Nalijte vodom i sve zajedno još malo prokuvati. Kada nalivate vodom, treba meso da ostane dovoljno gusto da se glavice luka mogu puniti. Punjene glavice luka poređajte u tepsiji u kojoj ćete ih peci (možete ih i kuvati u šerpi). U malo ulja propržite brašno, dodajte mlevenu papriku, i paradajz. Vodu dodajte onoliko koliko želite da sos bude gust.

Posolite, pozačinite i pobiberite. Kad sos provri dodajte pavlaku i sklonite sa vatre. Prelijte preko punjenih glavica luka. Zapecite u rerni oko pola sata na 200 stepeni. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, recepti.com

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!