Svi smo čuli za punjene paprike i sarmu, ali retko ko je čuo za luk punjen mlevenim mesom.
U pitanju je nesvakidašnji specijalitet koji osvajaja čulo ukusa u trenu.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Evo kako da ga pripremite.
Sastojci:
5-6 većih glavica crnog luka
400 g mlevenog junećeg mesa
150 g pirinča
ulje za prženje
po potrebi so, biber i začine
malo začinskog bilja (karija, bosiljka i mirođije)
Za zapršku:
malo ulja
2 kašike brašna
2 dl soka od paradajza
1 kašičica crvene mlevene paprike

malo pavlake
po ukusu so, biber i začini
Priprema:
Glavice luka očistite i stavite u vodu da se kuvaju. Dovoljno je 15 minuta. Skuvane glavice procediti i polako pažljivo vaditi list po list (prstenove) po mogućstvu da ostanu celi. Unutrašnje sitne delove luka iseckati i propržiti na ulju, dodajte meso i sve ostale začine.
Kada se meso propržilo, dodajte pirinač. Nalijte vodom i sve zajedno još malo prokuvati. Kada nalivate vodom, treba meso da ostane dovoljno gusto da se glavice luka mogu puniti. Punjene glavice luka poređajte u tepsiji u kojoj ćete ih peci (možete ih i kuvati u šerpi). U malo ulja propržite brašno, dodajte mlevenu papriku, i paradajz. Vodu dodajte onoliko koliko želite da sos bude gust.
Posolite, pozačinite i pobiberite. Kad sos provri dodajte pavlaku i sklonite sa vatre. Prelijte preko punjenih glavica luka. Zapecite u rerni oko pola sata na 200 stepeni. Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)