Film ili knjiga? Evo šta Stiven King misli o Kjubrikovoj adaptaciji romana “Isijavanje”

"Isijavanje" je promenilo svet horora

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ Bobzeda

“Isijavanje” je jedna od rethih knjiga koja ima jednako popularnu i cenjenu filmsku adaptaciju. U romanu možemo da vidimo neverovatan svet kralja horora Stivena Kinga, dok nam film prikazuje posebnu imaginaciju velikog Stenlija Kjubrika. Međutim, šta King misli o ovoj adaptaciji?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

King je veoma mlad prodao sva prava na svoje prve knjige. Kada je film “Isijavanje” stigao u bioskope King je imao 28 godina i nije želeo da se oglašava i priča o filmu, iako je pristao da prisustvuje premijeri.

Scene iz vaših najgorih noćnih mora: Najbolje filmske adaptacije romana Stivena Kinga (VIDEO)

Mnoga Kingova dela su pretvorena u neke od najboljih filmova – poput “Bekstva iz Šošenka”, “To” ili “Zelene milje”. Ali poseban odnos ima prema “Isijavanju”. Iako se film “Isijavanje” smatra pravim remek delom King misli da je to samo bledi prikaz njegovog romana.

“Vidim da se film svideo ljudima, i iritira me što niko ne razume moje primedbe na njega. Moj roman je topao, dok je film hladan. Dok se moja knjiga završava u vatri, Kjubrik film završava u snegu. Glavna ideja mog romana je da je Džek dobar čovek koji mentalno oboljeva dok pokušava da napiše svoj roman. U filmu se vidi da je poremećen još od prve scene”, rekao je King svojevremeno za magazin “Rolling Stone”.

Dolazi godina kralja: Spremaju se još 3 adaptacije romana Stivena Kinga

Nije ni zadovoljan likom Džekove supruge, koju igra Šeli Duval

“Kjubrik ju je stvarno pretvorio u “vrišteću kuhinjsku krpu”. To je iritanto, Ona treba da bude oličenje majčinstva i snage.  Kjubrikovi junaci su poput mrava u mravinjaku”, objašnjava King.

Nekoliko puta je tvrdio da ne zna zašto je film toliko cenjen, ali da se nade da će čitaoci, nakon odgledanog filma, uzeti njegovu knjigu da čitaju i misliti da je makar jednako dobra.

Sačuvan od zaborava: Oldtajmer iz “Veselih sedamdesetih” je završio kod Feza



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar