Patrijarh Pavle upitao monaha zašto ĆUTI: Dobio objašnjenje, a onda je usledio odgovor koji se PREPRIČAVA

Zračio je svojom mudrošću i dobrotom, a srpski narod ga je neizmerno voleo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: NIKOLA BESEVIC / AFP / Profimedia

Patrijarh srpski Pavle rođen je 11. septembra 1914. godine kao Gojko Stojčević u selu Kućanci, srez Donji Miholjac u Slavoniji, tada u Austrougarskoj, a sada u Hrvatskoj. Bio je 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve od 1990. do 2009. godine.

Zračio je svojom mudrošću i dobrotom, a srpski narod ga je neizmerno voleo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Svako jutro, osim ako nije išao u neku drugu crkvu, služio je liturgiju u Patrijaršiji i pričešćivao se, a svako veče je bio na večernjoj službi u Sabornoj crkvi zajedno sa ostalim sveštenicima za pevnicom.

Sa sobom je uvek nosio Sveto pismo i molitvenik. Po Beogradu je išao gradskim prevozom ili peške. Živeo je asketskim životom, sam je šio i krpio odelo i cipele, i obavljao ostale majstorske poslove u Patrijaršiji.

Umeo je da bude i strog, o čemu svedoči i sledeća antegdota.

Naime, uoči jednog obeda, za trpezom su svi izgovarali molitvu. Jedan monah je ćutao. Patrijarh ga upita zašto ćuti, zašto se ne moli sa ostalima, a monah je odgovorio da se moli u sebi. Patrijarh mu je na to dodao da onda treba i da jede u sebi.

Patrijarh srpski gospodin Pavle je preminuo u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji posle duže bolesti, u nedelju 15. novembra 2009. godine oko 10.45 časova. Rano tog jutra pričestio ga je jeromonah Metodije, a patrijarh je kasnije umro u snu.

Patrijarh je, prema sopstvenoj želji izraženoj u testamentu, sahranjen u manastiru Rakovica.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar