Iz česnice teške 250 kilograma, mališani izvukli 33 zlatnika (FOTO)

Tradicionalnom lomljenju božićne česnice ispred Hrama Svetog Save prisustvovao i patrijarh Irinej

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
cesnica
TANJUG / FILIP KRAINCANIC

Tradicionalno lomljenje božićne česnice održano je danas ispred Hrama Svetog Save u Beogradu u prisustvu patrijarha Irineja i velikog broja vernika, a 33 mališana pronašlo je zlatnike u česnici koja je ove godine teška 250 kilograma.

Česnicu su pripremili pekari Unije pekara Srbije na kojoj su, kaže, radili pet dana, a ove godine osim česnice, napravili su i hram Gračanice od testa koji je težak 25 kilograma.

Patrijarh Irinej čestitao je praznik svim vernicima tradicionalnim pozdravom “Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!”, i poželo im dobrodošlicu ispred Hrama Svetog Save, za koji je kazao da iako još nije osveštan, već igra veliku duhovnu ulogu i služi srpskom narodu i izrazio nadu da će biti osveštan krajem septembra ili početkom oktobra ove godine.

Foto: TANJUG / FILIP KRAINCANIC

Lomljenju česnice prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, princ Aleksandar Karađorđević i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković.

Radojičić je čestitao praznik svim vernicima pravoslavne veroispovesti i izrazio zadovoljstvo što se i ove godine ispred Hrama Svetog Save okupio veliki broj Beograđan da prisustvuje lomljenju česnice.

Istakao je da su duh, delo i misao Svetog Save još uvek prisutni u srpskom narodu gde god živeo.

“Glavna poruka je, kao što je u poslanici rečeno i kao što patrijarh Irinej kaže, da moramo dati sve od sebe da sačuvamo našu veru i našu tradiciju”, rekao je Radojičić.

Foto: TANJUG / FILIP KRAINCANIC

Zahvalan je, istakao je, patrijarhu na energiji kojom vodi Srpsku pravoslavnu crkvu, dodajući da nije lako biti duhovni vođa srpskog naroda u bilo kom vremenu.

“Čini mi se da je ponovo jedan izazovan trenutak pred nama i čini mi se da patrijarh i naše političke vođe na jedan mudar način traže rešenje. Verujem da ćemo sačuvati našu veru i tradiciju”, naveo je Radojičić.

Pravoslavnim vernicima je poželeo da uživaju u današnjem prazniku i izrazio uverenje da će danas najviše uživati deca u deljenju česnice.

Među “pronalazačima” zlatnika je i dvanestogodišnji Milo Radojičić koji kaže da mu zlatnik mnogo znači i da će ga “zauvek čuvati”, kao i da se nada da će ga sreća ove godine “barem malo pratiti”.

Foto: TANJUG / FILIP KRAINCANIC

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je da se ta organizacija ove godine potrudila da napravi novu vrstu česnice koja se sastoji iz više delova, tačnije, 5.340 jufki, i hram Gračanice od testa.

Česnica je teška 250 kilograma, u prečniku ima 3,8 metara, dok je hram od testa težak 25 kilograma.

Pralica kaže da su mladi pekari na izradi česnice i hrama od testa radili pet dana.

Ispred donatora božićne česnice, Ivana Milićević kaže da je ove godine “skriveno” 33 dukata, ali i da je pripremljeno 2.500 drvenih krstića za sve okupljene građane ispred Hrama Svetog Save.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar