Obratite pažnju kakav vam je stisak ruke: Šta način na koji se RUKUJETE govori o VAMA

Stisak ruke može da ukazuje na kontrolu, pasivnost, ali i otvorenost za komunikaciju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Rukovanje je definitno mnogo više od običnog stiska rukom.

Ono može mnogo toga da kaže o čovekovom samopouzdanju, nameri, potrebi za kontrolom, strahu, pa čak i nedostatku poštovanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Samo je potrebno da znate kako da tumačite ovaj jednostavan, ali informativan govor tela.

1. Rukovanje obema rukama

Ako se osoba rukuje koristeći drugu ruku koju će postaviti preko vaše i njegove ruke, to je znak da ona prihvata dominaciju svog protivnika, ali želi da vodi diskusiju. Ona time želi da vam poruči “Hajde da pričamo o tome” i pokazuje da je iskrena i otvorena za komunikaciju.

Međutim, ako drugu ruku postavi iznad ruke osobe sa kojom se rukuje, to može da znači nedostatak poverenja kao vid samoodbrane.

2. Dominantno rukovanje

Osobe koje se ovako rukuju vas doživljavaju kao svog rivala. One stavljaju svoju ruku preko vaše i polako je spuštaju ka dole. Dlan okrenut ka dole pokazuje dominaciju i čak se može smatrati agresivnim. Osoba u suštini kaže “Ja sam šef, nije me briga šta mislite, i ja ću imati poslednju reč”. Blago okretanje ruka nadole pokazuje da osoba želi da ima kontrolu nad vama.

3. Pokorno rukovanje

S druge strane, dlan okrenut nagore je pokorno rukovanje. Ova vrsta rukokvanja je od strane stidljivih i ljudi koji se plaše, znači da osoba nije samouverena i da njome lako možete da dominirate. Ako primetite da podsvesno dozvoljavate da palac druge osobe bude na vrhu, možda bi bilo dobro da poradite na tome jer izgleda da dopuštate drugima da imaju kontrolu nad vama.

Foto: Jacabel / ImageSource / Profimedia

4. “Mrtvo” rukovanje

Ako je rukovanje mlohavo i klonulo, to otkriva nedostatak posvećenosti, ravnodušnost, pa čak i slabost. To daje poruku da je osoba pokorna. Međutim, imajte na umu da je u nekim kulturama kao što su afričke zemlje, na primer, slabo rukovanje učtiv način da se neko pozdravi, dok se čvrsto rukovanje može smatrati uvredljivim.

5. Pasivno rukovanje

Ova vrsta rukovanja podrazumeva da oosoba stiska vašu ruku među svojim prstima, što ukazuje na pasivnost. Osoba praktično govori  “Nije me briga” i neće se truditi da pokaže svoje namere i karakter. Međutim, to takođe može da znači da ona ne voli fizički kontakt.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar