Na duge staze nanose veliku ŠTETU: Stručnjaci kažu da je ovih 7 namirnica POGUBNO za vaš organizam

Nezdrave materije u njima mogu trajno da naruše vaše zdravlje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: MAXIMILIAN STOCK LTD / Sciencephoto / Profimedia

Nezdrava ishrana je jedan od glavnih negativnih faktora koji utiču na ljudsko zdravlje.

Bilo da govorimo o tome da ne unosite dovoljno hranjivih i korisnih materija, poput vitamina, minerala ili vlakana, ili da unosite prekomernu količinu materija koje štete kada ih je previše, sve jedno je, vaš organizam će patiti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Osim prirodnih svojstava nekih namirnica, na hranjive, ali i štetne, efekte hrane utiče i način pripreme obroka.

Soli, ugljeni hidrati, ulja i slično, korisni su organizmu do neke granice, ali u prevelikoj količini, ove materije mogu i te kako da štete.

To ne znači da treba da se odreknete u potpunosti svog omiljenog ručka, poput pohovane piletine, ali ćete za svoje telo učiniti neverovatno dobru stvar ako proredite konzumiranje nezdrave hrane.

1. Pržena hrana

– Pržena hrana je užasna je za naše zdravlje. Ne govorim da čovek nikada ne treba da jede prženu hranu, ali to svakako ne bi trebalo da bude osnovna namirnica u ishrani. Ovaj tip hrane sadrži visok nivo masti, soli i kalorija, a sve to je veoma loše za zdravlje srca i rizik je za razvoj gojaznosti – rekla je dijetetičarka Anđela L. Lago.

Ona dodaje i da je posebno zabrinjavajuće to koje masti se koriste u procesu prženja.

– Mnogo puta, naročito u restoranima i lancima brze hrane, koriste se hidrogenizovane trans masti, koje su povezane sa srčanim oboljenjima, rakom, dijabetesom i gojaznošću. Odlična zamena bi bili ulje avokada ili maslinovo ulje, a ako ste u mogućnosti najbolje je koristiti fritezu bez ulja – rekla je.

Anđela savetuje i da, koliko god je to moguće, proredite prženje kao način pripreme hrane.

Foto: Shutterstock

2. Čips

Medicinska savetnica kompanije “Illuminate Labs” koja proizvodi suplemente, Andrea Pol, ističe da je čips oduvek poznat kao veoma nezdrava namirnica, iz više razloga.

– Čips sadrži malo hranljivih materija, a veliku količinu loših i štetnih masti, kao i natrijuma. Naravno, ovo varira od brenda do brenda, ali generalno posmatrano, oni koji vode računa o zdravlju trebalo bi da izbegavaju čips kao užinu – rekla je.

3. Dodaci šećera

– Ukoliko uočite na deklaraciji proizvoda bilo kakav dodat šećer, najbolje bi bilo da preskočite taj proizvod. Dodati šećer, u suštini, nema nikakvu nutritivnu vrednost i pokazalo se da povećava rizik od gojaznosti i metaboličkih bolesti. Savetujem da pokušate u potpunosti da izbacite namirnice sa dodatim šećerima iz svoje ishrane. Njih možete da zamenite, na primer, voćem, ili zdravijim zamenama za šećer poput melase, koja ima niži glikemijski indeks i bogata je hranljivim materijama – istakla je Andrea Pol.

Važno je, takođe, da razumete da dodaci šećera nisu isto što i šećer koji neke namirnice prirodno sadrže.

Foto: Shutterstock

4. Prerađena ulja

Nutricionista i dijetetičar Erik Hošajt, savetuje da potpuno eliminišete prerađena ulja iz svakodnevne upotrebe.

– Prerađena ulja ,poput suncokretovog ulja, ulja soje, kukuruza ili palme, štetna su za zdravlje i treba da ih izbegavate. U toku pripreme hrane sa ovim uljima dolazi do oksidacije, koja dovodi do pojave slobodnih radikala koji su izrazito štetni za ceo organizam. Kako starite, vašem telu je potrebno više vremena i hranjivih materija kako bi se oporavilo od štetnih dejstava. Pokušajte da ograničite upotrebu ulja i jedite puno voća i povrća koja sadrže antioksidante, koji pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala – objasnio je.

5. Hidrogenizovane (trans) masti

Ove materije se u ogromnim količiniama nalaze u brzoj hrani, ali i u upakovanim proizvodima koji se kupuju u marketima.

– Istraživanja su pokazala da trans masti povećavaju stopu smrtnosti. Važno je da potrošači čitaju tabele sa sastojcima na upakovanim prehrambenim proizvodima, jer mnogi popularni proizvodi poput putera od kikirikija sadrže hidrogenizovane masti. One čak ni ne dodaju ukus, već se koriste kako bi se usporio proces kvarenja namirnica i zadržala određena forma – istakla je Andrea Pol.

foto: Shutterstock

6. Rafinisani ugljeni hidrati

Anđela Lago je istakla kako su žitarice, od kojih se prave mnoge štetne namirnice, bogate štetnim šećerima, usled čega utiču i na pojavu gojaznosti.

– Ove namirnice bih opisala kao hranu koja je u početku bila ono što je priroda nameravala, a onda je lišena većine hranljivih materija kako bi bila ukusnija i prijatnija ljudima. Na zdravlje creva negativno utiče i ishrana kojoj nedostaju vlakna i koja se uglavnom sastoji od prerađenih, rafinisanih proizvoda od žitarica – rekla je ona.

Namirnice koje svi obožavate, poput testenine, belog hleba, peciva, pirinča, pa i mnogima omiljene pice, sadrže veliku količinu ovih štetnih materija.

Lago, takođe, savetuje da umesto belog hleba konzumirate hleb pravljen od celog zrna žitarica.

testo za picu bez kvasca
Foto: Shutterstock

7. Mesne prerađevine

– Prerađeno meso sadrži hemikalije koje nisu prisutne u svežem mesu. Studije pokazuju da ljudi koji jedu puno prerađenog mesa češće imaju visok krvni pritisak, srčana oboljenja i hroničnu opstruktivnu bolest pluća – ističe Lago.

Dakle, pametno bi bilo da se odreknete paštete, viršli i kobasica kao redovnih namirnica, kada je doručak u pitanju.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, Blic Žena

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar