“Zašto ignorišete naše zahteve?”: Putin uputio PORUKU Zapadu – jedna stvar je JASNA

Ruski predsednik se oglasio prvi put posle više od mesec dana o sukobu sa Zapadom oko Ukrajine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/Tanjug

Vladimir Putin, predsednik Rusije, izjavio je da su SAD i njihovi saveznici ignorisali glavne bezbednosne zahteve Moskve, ali je dodao da je Kremlj i dalje otvoren za dodatne pregovore sa Zapadom o smanjenju tenzija oko Ukrajine.

Govoreći o sukobu sa Zapadom oko Ukrajine prvi put posle više od mesec dana, Putin je rekao da Kremlj još proučava prošlonedeljni odgovor SAD i NATO-a na bezbednosne zahteve Rusije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, Putin je kazao da je jasno da je Zapad ignorisao zahtev Moskve za davanje pravno obavezujućih garancija da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a, da će alijansa prestati da razmešta oružje u blizini ruskih granica i da će povući snage iz Istočne Evrope.

Naveo je da odbijanje SAD i njihovih saveznika da pristanu na ruske zahteve predstavlja kršenje obaveze o integritetu bezbednosti za sve države, preuzete u okviru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), i insistirao da se do rešenja može doći u pregovorima.

Putin je rekao da zapadni saveznici naglašavaju slobodu svake zemlje da bira saveze i da istovremeno zanemaruju princip “nedeljivosti bezbednosti”, sadržan u dokumentima OEBS.

Taj princip podrazumeva da bezbednost jednog naroda ne treba jačati na račun drugih. Putin se danas sastao u Moskvi sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, sa kojim je razgovarao i o tenzijama oko Ukrajine.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug, Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar