Ovo niste znali o patrijarhu Pavlu: OVK zlikovci ga terali da KLEKNE, a delio je klupu sa ovim VELIKANOM

Patrijarh Pavle je uvek na posao išao gradskim prevozom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: NIKOLA BESEVIC / AFP / Profimedia

Patrijarh Pavle živeo je skromnim životom i nije želeo da se mnogo priča o njegovim podvizima.

Mnoge činjenice o dobroti bivšeg patrijarha Srpske prvoslavne crkve opšte su poznate, ali mnoge druge stvari su ostale skrivene samo zato što je on tako želeo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Evo nekoliko činjenica o patrijarhu Pavlu koje su javnosti do sada bile malo poznate:

Maltretirala ga OVK

Kada je još kao vladika bio na Kosovu i Metohiji, Pavle je imao susret sa tzv. Oslobodilačkom vojskom Kosova (OVK). Naoružana banda zaustavila je Pavla i tražila mu da se klečeći pomoli za poginule Albance. Tadašnji vladika im je na to odgovorio da se on “za sve žrtve uvek moli klečeći u crkvi”, te da se podrazumeva da će i za Albance isto uraditi. Iz ovog incidenta izašao je nepovređen.

Dobio tuberkulozu spasavajući davljenika

Dok je radio u Banji Koviljači kao vaspitač, spasao je jednog dečaka od davljenja iz ledene vode. Pavle je posle toga dobio tuberkulozu i lekari su mu davali najviše tri meseca života. On je međutim uspeo da se potpuno oporavi.

Drug iz klupe s Mešom Selimovićem

Malo je poznato da je Pavle delio klupu u gimnaziji u Tuzli sa čuvenim piscem Mešom Selimovićem.

Jeo mrvice hleba

Jednom prilikom je na svečanoj večeri sa najvišim državnim vrhom, po završetku jela, uzeo i pokupio mrvice hleba sa salvete i pojeo. Na pitanje zašto to radi, odgovorio je: “Ne znate vi šta je prava glad. Mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere, a on i u mrvicama nekima predstavlja nadu za život. Setite se svaki put kada ostavite hleb koliko ima gladne dece u Africi i širom sveta”.

Stalno se šalio na svoj račun

Patrijarh Pavle ostao je upamćen i kao šaljivdžija na svoj račun. Postoji priča da ga je tokom leta avionom iznad mora jedan arhiđakon pitao da li se plaši smrti, a Pavle mu je odgovorio: “Kada bi se sada avion srušio primio bih to kao akt pravednosti. Toliko sam riba iz mora pojeo tokom postova da bi bilo čudno da one ne iskoriste priliku da sada pojedu mene”.

Ostavio crkvi milione

Najbližim srodnicima, potomcima svog brata, ostavio je samo budilnik i običan sat. Svoje ordenje i prava na knjige, koja se sada mere milionima, ostavio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Voleo je da peva

Pavle je koristio svaku priliku da izađe pred hor i pokaže svoje pevačke sposobnosti. Voleo je da sa horom peva liturgijske pesme iako mu to slabašno telo nije uvek dozvoljavalo.

Na posao uvek išao gradskim prevozom

Patrijarh Pavle je uvek na posao išao gradskim prevozom. Nikada nije želeo da ima službeni auto, koji mu je kao vladiki, a potom kao patrijarhu pripadao. Tvrdio je da svaki sveštenik mora da se ponaša kao običan čovek i kritikovao vladike što voze skupe automobile.

Hteo je da postane lekar

Gojko Stojčević, kako glasi ime patrijarha Pavla pre nego što se zamonašio, odrastao je sa tetkom koja mu je zamenila roditelje. Uvek je govorio da bi da nije postao sveštenik sigurno bio lekar jer je kroz mladost razmišljao da se time bavi.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Telegraf

Komentari (1)

  1. Svojevremeno Sam ga cesto vidjala da se vozi trolejbusom tada nisam znala da je to patrijah Pavle izuzetno obican I skroma

    Odgovori

Ostavite komentar