Pomozite bebici da podrigne nakon jela, uz tri lake metode

Beba ne mora da podrigne posle svakog jela, ali ako primetite da pokušava i da se muči, pomozite joj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
fen za bebe
Foto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

Bebe uglavnom podriguju posle jela i majke obično to shvataju kao znak da se dobro najela.

Međutim, podrigivanje nakon dojenja ili hranjenja nije neophodno, i desiće se da beba to i ne uradi, što nikako ne mora da bude znak da sa hranjenjem treba nastaviti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Beba ne mora da podrigne nakon jela, ali ako primetite da ona to pokušava, da stenje i da se muči, možete joj pomoći na tri sasvim jednostavna načina.

Najčešće se beba podstiče na izbacivanje progutanog vazduha, tako što se njena glavica stavi na rame majke, a beba se drži u uspravnom položaju. Ova metoda je sasvim u redu i najčešće deluje.

Ukoliko beba nije novorođenče, stavite je u krilo u sedeći položaj, tako da gleda ispred vas. Malo je nagnite unapred i nežno tapkajte po leđima nekoliko minuta.

Treća metoda podrazumeva da bebu stavite u ležeći položaj na svoje butine i da joj rukom nežno pridržavate bradu.

Dešava se i da bebi izbacivanje progutanog vazduha ne ide lako, te da trpi neprijatnost, što ćete lako uočiti po njenom ponašanju. Znak da bebu muče gasovi biće plakanje, stiskanje pesnica, skupljanje nožica u kolenu.

ženska imena
Foto: Shutterstock

Tada treba da je položite na leđa i da joj nežno masirajte stomačić. Neke babice savetuju i da bebi pomerate noge kao da vozi bicikl, kako bi se pokretima kukova oslobodili gasovi u sistemu za varenje.

Neke bebe podrignuće tokom hranjenja, a neke tek posle, mama će to već vremenom prepoznati. Ukoliko se bebica unervozi u toku jela, grči se ili plače, ona možda pokazuje da želi da izbaci progutani vazduh.

Ovo ponekad prati i “bljuckanje” to jest, izbacivanje progutane hrane.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar