Teror koji NE PRESTAJE: Na svakih 65 sati dogodi se NAPAD na Srbe na Kosovu i Metohiji (FOTO)

Srbi i njihova imovina su napadnuti u 133 navrata u 2021. godini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia /Chris Huby/Le Pictorium/Zuma Press

Napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji dešavaju se na svakih 65 sati, odnosno na svakih 2,7 dana. Do ovog podatka došlo se prostom računicom, imajući u vidu da je u toku prošle godine bilo ukupno čak 133 napada na srpsko stanovništvo.

Ovaj podatak preneo je i zvanični nalog manastira Visoki Dečani na društvenim mrežama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Srbi i njihova imovina su napadnuti u 133 navrata u 2021. godini. To su zabeleženi napadi. Jedan napad, odnosno incident u 2,7 dana. U satima, jedan na 65 sati, i to u srcu Evrope – navelo je monaško bratstvo Visokih Dečana.

Pre samo tri dana napadnut je Milan Kovačević iz srpskog sela Banje kod Srbice. Njega je lokalni Albanac udario pesnicom u lice, a potom ga i davio, a incident se dogodio kada ga je Kovačević zatekao da mu krade drva. I to nije bio prvi napad na Kovačevića, njega su već i fizički i verbalno napadali Albanci, a pre samo nekoliko meseci zapalili su mu i šumsku kuću.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković za Kurir ukazuje da smo svedoci da se broj etnički motivisanih incidenata prema Srbima na Kosovu i Metohiji za 50 odsto povećao od dolaska kosovskog premijerfa Aljbina Kurtija na vlast.

– To govori o ugroženosti srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije. Mi ćemo kao Kancelarija nastaviti da pomažemo našem narodu koji se suočava sa različitim pritiscima ili napadima na prostoru južne pokrajine. Tu smo da saniramo štetu, da popravimo polomljeno, da nadoknadimo ukradeno, ali međunarodna zajednica ne sme da okreće glavu od takvih napada kojima su Srbi gotovo svakodnevno izloženi. Očekujemo od međunarodnih misija da omoguće da se nivo bezbednosti u srpskim sredinama podigne na još viši nivo i da izvrše potreban pritisak na Prištinu da se napadi na Srbe i njihovu imovinu adekvatno sankcionišu – poručuje Petković.

Dodaje da nažalost albanski političari na sve moguće načine pokušavaju da umanje pravo stanje na terenu i stvore lažnu sliku kako je takozvano Kosovo oaza mira i tolerancije, dok je jedina i prava istina da su Srbi na Kosovu i Metohiji jedna od najugroženijih etničkih zajednica.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (1)

Ostavite komentar