Biće vrednije, pametnije i bolje u školi: Kako da podstaknete svoje dete da više čita?

Važno je da dete razvije ovu korisnu naviku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Brojni su razlozi zašto je čitanje korisno za decu.

Pre svega, svaka priča ima početak, sredinu i kraj, pa čitanje podstiče dete da informacije povezuje u celinu i postane svesno da svaki događaj ima svoj uzrok, tok i posledice.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zatim, čitanje obogaćuje rečnik, pa se ljudi i deca koji često čitaju, lepše izražavaju, što se u obrazovanim krugovima veoma ceni. Čitanje je korisno i za razvoj memorije, što će vašem mališanu svakako biti korisno kada su u pitanju školske obaveze.

Pregršt informacija do kojih se može doći u kvalitetnim knjigama, svakako obogaćuju znanje i podstiču radoznalost, koja je preduslov za dobar školski, pa i životni uspeh.

Međutim, složićete se da u vreme instant rešenja, informacija koje su dostupne na svakom koraku i šarenih igrica, video snimaka i drugih sadržaja na internetu, čitanje nije omiljena aktivnost najmlađih.

Podsticanje deteta da čita, nije ni u kom slučaju primoravanje ili teranje mališana na nešto što ne želi. U tom procesu treba biti strpljiv i imati u vidu interesovanja i sklonosti deteta.

Vendi Vejling, bibliotekarka u jednoj dečijoj biblioteci, ima nekoliko saveta za roditelje koji bi želeli da njihovo dete stekne jednu korisnu, lepu i edukativnu naviku.

Foto: Shutterstock

Neka sama odaberu knjige

Nisu sva deca zainteresovana za iste stvari, tako da bi trebalo da im dopustite da čitaju ono što ih interesuje. Objasnite im da se u knjigama nalazi sve što žele da znaju o određenoj temi.

Neka sama odaberu knjige i sa vaše kućne police. Ukratko im objasnite o čemu se u knjizi radi, pa neka sama odluče da li ih ta tema intrigira.

– Uvek pokušavam da ohrabrim roditelje da puste svoju deci da čitaju šta žele. Dajte deci priliku da prošetaju bibliotekom i izaberu knjige koje će poneti kući. Odabir vašeg deteta je takođe dobar pokazatelj u kojim stvarima trenutno uživa – kaže Vejlingova.

Počnite sa slikovnicama

Neophodno je da knjiga bude primerena deci, a kako šarenilo i crteži privlače više pažnje dece od teksta i crno-belih stranica, najbolje je da čitalačku naviku dete počne da razvija sa slikovnicama.

One mogu biti veoma edukativne i korisne za najmlađe, jer se mogu naći slikovnice koje obrađuju svakakve teme koje će detetu biti zanimljive (životinje, dinosaurusi, boje, poslovi…)

Foto: Shutterstock

Ćitajte im knjige više puta

– Sa svakim ponovnim čitanjem, dete će verovatno poboljšati svoje razumevanje reči. Ako dobro poznaju knjigu, možda bi čak mogli da vode raspravu o njoj – kaže Vendi.

Čitajte im naglas

Verovatno mislite da faza u kojoj roditelj čita knjige detetu prestaje kada prestane i potreba za pričama i bajkama za uspavljivanje. Međutim, Vendi smatra da to nije tako.

Ona savetuje da svojim mališanima čitate naglas i kada malo porastu, jer ćete ih tako “ubediti” da u knjigama može da se nađe nešto zaista zanimljivo. Ipak se svi ti vitezovi, princeze, zmajevi i druga bića kojima su deca opčinjena, nalaze u knjigama.

Kada malo porastu i zainteresuju se za neku ozbiljniju temu, razumeće da je knjiga izvor nečeg zabavnog i interesantnog. Sigurno će biti srećni kada shvate da sve što ih oduševljava mogu da pronađu i sami.

Foto: Shutterstock

Učlanite ga u biblioteku

U mestu u kom živite verovtatno postoji specijalizovana dečija biblioteka. Ukoliko to nije slučaj, gradska ili školska biblioteka zasigurno imaju odeljak u kom se nalaze dečije knjige.

Već u predškolskoj dobi, podstaknite ih da se učlane u neku biblioteku ili da se pridruže nekom dečijem čitalačkom klubu. Kada je okruženo vršnjacima koji dele ista ili slična interesovanja, pa i ljubav prema čitanju, dete će ovu aktivnost doživljavati kao veoma zabavnu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar