OMIKRON ima 80 odsto zaraženih u Srbiji, a DELTA soj 20 odsto: Obolevaju i oni koji su preležali koronu

Činjenica da svakog dana imamo skoro 14.000 inficiranih ukazuje da je omikron „zavladao“ u Srbiji, a to pokazuje i statistika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nova godina donela je novi odnos sojeva korone u Srbiji pa je sada čak 70-80 odsto obolelih zaraženo omikronom dok su ostali inficirani deltom.

Čak i oni koji su pre mesec-dva preležali delta soj mogu da se zaraze omikronom, ali na sreću, u takvim situacijama novi soj virusa uglavnom daje blažu kliničku sliku. To su najnoviji podaci koje je za „Blic“ iznela Tanja Jovanović, virusolog i članica Kriznog štaba u vreme kada gotovo svakodnevno obaramo rekorde u broju novozaraženih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Činjenica da svakog dana imamo skoro 14.000 inficiranih ukazuje da je omikron „zavladao“ u Srbiji, a to pokazuje i statistika.

Od Nove godine omikron postao dominantan

– Do 31. decembra 70 odsto zaraženih imali su delta soj virusa, a 30 odsto omikron. Od tada situacija se dramatično promenila pa sada 70-80 odsto obolelih inficirano je omikronom, a 20-30 procenata deltom – podvlači Jovanović.

Među zaraženima ima i onih koji su vakcinisani čak i sa tri doze, ali i onih koji su pre samo mesec-dva preležali koronu.

– To je moguće zato što se virus promenio pa može da probije imunitet stečen vakcinom ili preležavanjem ranijih sojeva. Na sreću, i kada se to dogodi oboleli uglavnom imaju blažu kliničku sliku. To su do sada istraživanja pokazala za mlađe od 65 godina. Za starije još nije utvrđeno – naglašava Jovanović.

Kako kaže, virus i antitela funkcionišu po principu ključa i brave.

– Ako se ključ malo izmeni ili ošteti vi ne možete da otključate. Tako je i u ovom slučaju pošto se virus promenio antitela stečena vakcinom ili preležavanjem ranijih sojeva štite nas oko 40 odsto – objašnjava Jovanović.

Foto: TV Prva

Delta napada donje, a omikron gornje delove respiratornog sistema

Ona objašnjava kako da oboleli sazna da li je zaražen omikronom ili deltom.

– To je moguće na osnovu simptoma. Delta soj češće izaziva infekciju pluća i napada uglavnom donje delove respiratornog sistema dok omikron u većini slučajeva zahvata gornje delove respiratornog sistema – apostrofira Jovanović.

Preležala deltu, a sad boluje od omikrona?

Koliko su različiti simptomi delte i omikrona možda najbolje zna Beograđanka Aleksandra M. koja ima iskustva i sa jednim i sa drugim sojem.

– Koronu sam prvi put preležala u novembru 2020. godine. Za omikron tada nismo ni znali. Grozno mi je bilo, temperaturu nisam uspevala da spustim danima, kašalj, upala pluća, bolovi u mišićima… Dve nedelje sam se užasno osećala, pila antibiotike, po ceo dan spavala. Nisam se nakon toga vakcinisala, računala sam imam prirodni imunitet barem narednih par meseci, pa kada je počela priča da se pojavio novi soj nisam previše brinula, mislila sam da imam antitela – naglašava Aleksandra M.

Kako kaže, svakako se čuvala.

– Nosila sam masku svuda, nisam izlazila, viđala sam se samo sa najbližim ljudima, ali se jesam osećala opuštenije jer sam mislila da nema šanse da se zarazim opet… barem ne tako brzo. Međutim prvih dana januara sam ponovo počela da kijam, zapušio mi se nos i grlo me je malo bolelo. Mislila sam da sam se prehladila, nisam bila u kontaktu ni sa kim ko ima koronu… barem ne da znam – podvlači Aleksandra M.

“Bila sam ubeđena da je prehlada”

Otišla je kod lekara, međutim poslali su je pravo u kovid ambulantu.

– Bila sam ubeđena da je ipak samo prehlada… Ali dva sata kasnije stigao je pozitivan test. Nisu mi rekli zvanično da je u pitanju omikron, ali prema simptomima rekla bih da jeste. Lakše mi je nego prošli put, ali sam ponovo u izolaciji, glava me boli danima, opet pijem antibiotike… Ne znam ni kako sam se zarazila, ko mi je preneo, ali eto.. drugi krug korone za mene… Nadam se da ću makar posle ovoga biti “bezbedna” neko vreme – zaključuje Aleksandra M.

BONUS VIDEO:



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar