Gugl mape zbunile Beograđane: Šta je ENGLEZOVAC i gde je “nestala” Slavija? (FOTO)

Iza ovog imena krije se interesantna priča, ali ga niko više ne koristi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Naxi/Printscreen

Gugl mape su nezamenljiv alat gostima Beograda i korisna ispomoć “starosedeocima”, ali ponekad ni samim Beograđanima nije jasno kako se daju imena pojedinim kvartovima, čak i kada postoji istorijsko objašnjenje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To je slučaj i sa Englezovcem, zaboravljenim imenom dela grada od Trga Slavija, možda čak do Južnog bulevara, koji je pre skoro 140 godina kupio neki Škot za džak dukata i gde se išlo u lov na patke.

Ovo objašnjenje za čudan natpis na ekranu bi posetiocima prestonice dali domaćini, posle diskretne konsultacije sa Vikipedijom, pretvarajući se da su sve vreme znali o čemu je reč.

Foto: Reddit/QuaysPwn

Škota Frensisa H. Makenzija su “prekrstili” u Engleza, pa otuda i naziv imanja na tadašnjoj periferiji Beograda, koje je za 4.800 dukata kupio od Stojana Simića 1886. godine. Patke su jednostavno bile tu, među trskom, na Simićevom majuru, a “Englezu” su se svi smejali jer je pazario močvaru, sve dok se nije obogatio prodajući placeve za po 1.000 dukata.  Ime Englezovac se u međuvremenu skoro potpuno izbrisalo iz kolektivne svesti Beograda i zamenila ga je Slavija, koja je i sama, pod komunizmom, menjala naziv u Trg Dimitrija Tucovića.

Imajući u vidu da niko ne kaže da se zaglavio u saobraćaju na kružnom toku u Englezovcu, neki korisnici Redita su zapitali da li su i drugi primetili promene na Gugl mapama, a neki su otkrili zanimljivu istoriju svog kraja.

– A ja ceo život živim u zabludi da se Makenzijeva zove po kanadskom UN generalu koji je branio JNA regrute u Tuzli i Sarajevu – napisao je jedan korisnik kada je saznao za lukavog škotskog investitora.

Ovo nije jedini čudni natpis, pa je tako autor posta skrenuo pažnju i na “Đeram Lipov lad”, “hibrid” Đerma i imena čuvene kafane koji je smešten između Vojislava Ilića i Bulevara kralja Aleksandra.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar