Dragana Jeckov: “Stravičan zločin ustaša na Srpsku Novu godinu i na Svetog Vasilija”

Episkop pakračko-slavonski, vladika Jovan Ćulibrk napomenuo je kako nije slučajno da se zločin dogodio 14. januara na praznik sela Kometnik

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije i Voćina u petak je održan komemorativni skup u znak sećanja na 261 meštana sela Kometnik, Dobrić i Sekulinaci koje su 13. i 14. Januara 1942. godine pogubile ustaše.

Bio je to jedan od najvećih ustaških zločina tokom Drugog svetskog rata na Papuku koje su ustaše počinile u znak odmazde zbog gubitaka u okršaju s partizanskim jedinicama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

„Ovo je samo jedan i nizu velikih tragedija i zločina koji su zadesili srpski narod za vreme Drugog svetskog rata. Osim izrazite mržnje za ovako nešto ne može postojati nikakav razlog. U to vreme bilo je dovoljno samo biti pravoslavne vere i da se tako ubije cela jedna generacija. Posebno nas užasava što je zločin počinjen na Srpsku Novu godinu i na Svetog Vasilija. Svaki relikt ustaškog terora u nama izaziva najveću jezu i ledi nam se krv u žilama. Ipak, danas s ovakvog mesta šaljemo poruke mira i blagostanja“, rekla je zamenica predsednika Srpskog narodnog veća (SNV) i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Episkop pakračko-slavonski, vladika Jovan Ćulibrk napomenuo je kako nije slučajno da se zločin dogodio 14. januara na praznik sela Kometnik.

„U Drugom svetskom ratu najviše se ubijalo na praznike, na seoske slave i radosti jer je trebalo radosti pretvoriti u tugu. Trebalo je pre svega ljubav pretvoriti u mržnju jer su se nadali da će mržnja zavladati i kod koji će preživeti i da će postati jednake zveri kao što su oni sami“, rekao je vladika Jovan.

O okolnostima zločina i istraživanjima koje je proveo u radu na popisu žrtava govorio je istoričar Milan Radanović.

„U dva dana u dva mesta ubijeno je 259 stanovnika, a u narednim danima ubijene su još dve stanovnice. Reč je o jedinstvenom istorijskom događaju zbog toga što je struktura žrtve i struktura počinitelja jedinstvena. Žrtve su pre ubistva strijeljanjem i klanjem bile ponižavane i prebijane, a tom svirepošću ustaše su celom kraju želele poručiti da se ne isplati bilo kakvo podržavanje partizanskih ustanika“, rekao je Radanović.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar