Tržištem polovnjaka caruju Nemci: Ovo su najprodavaniji modeli u Evropi

Čak 35% kupaca razmišlja o rabljenim električnim vozilima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash / Haidan

U državama poput Nemačke ili Austrije cene polovnjaka rastu iz meseca u mesec. Promene se održavaju i na druga tržišta, uključujući naše.

Šta je uticalo na ovakav razvoj situacije? Faktora ima više, a najvažniji su smanjena proizvodnja novih automobila, promena interesa građana tokom pandemije (više se okreću ličnim vozilima nego gradskom prevozu), pa čak i nestašica čipova.

Kada posmatramo popularne modele na tržištu, cene su porasle za 20-30%, dok je ponuda istovremeno smanjena, prenosi Revija HAK.

Golf bez premca

Autoscout24, jedna od najvećih internet-berzi polovnih vozila u EU, zabeležila je rast cena od 8% širom Starog kontinenta u 2021. Pri tome, ponuda je smanjena za 11%.

Ono što se nije promenilo, jeste najpopularniji model na tržištu – Volkswagen Golf.

Kada je reč o Nemačkoj, cene polovnjaka su povećane za 21%, u odnosu na 2020. Ovako značajna promena karakteristična je i za druge evropske države.

Najpopularnije marke

Prosečni polovnjak u Nemačkoj košta 21.910 evra, a posmatramo li druge velike EU članice, beležimo da je u Italiji najniža cena 17.816 evra.

Najpopularnije marke su Volkswagen, Mercedes, BMW i Audi. Nakon Golfa, najpopularniji modeli su Audi A4, Audi A3, Volkswagen Polo i Audi A6.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema istraživanju Autoscouta, čak 35% kupaca razmišlja o električnim polovnjacima. I pored loših rezultata na poslednjem Euro NCAP crash testu, Renault Zoe je najpopularniji EV zbog prosečne cene 16.400 evra.

Teslin Model 3 je na drugom, a Model S na trećem mestu.


BONUS VIDEO:



Izvor: Revija HAK

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar