Buran sastanak “velikih” u Ženevi: Rusija predočila svoje predloge Americi

Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Na sastanku u Ženevi Rusija je „sažvakala“ bezbednosne predloge Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Tokom razgovora ruska delegacija je ‘sažvakala’ naše predloge kako ne bi bilo nekih nedoumica – rekao je izvor.

Kako je dodao, Rusiji je potreban konkretan odgovor na njene zabrinutosti, pre svega u kontekstu neširenja NATO-a. Rusku stranu, precizira sagovornik, ne zanimaju „bilo kakva izvrdavanja“.

Prema njegovim rečima, SAD su zauzele „ograničen stav po pitanju Ukrajine“, te ne žele da razgovaraju o ulasku te zemlje u NATO bez Kijeva. Sagovornik poručuje da ne treba izbegavati odgovornost, jer je očigledno da se u Vašingtonu donose odluke.

Amerikanci su obećali da će dostaviti Rusiji odgovor na bezbednosne predloge u pisanoj formi sledeće sedmice, dodaje sagovornik i zaključuje da Rusija i SAD treba da se dogovore, u suprotnom će se povećati bezbednosne pretnje.

Podsetimo, 10. januara u Ženevi su održani rusko-američke konsultacije o bezbednosnim garancijama koje su trajale skoro osam sati.

Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i smanjenje broja vojnih vežbi.

BONUS VIDEO:



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar