Prepoznajte kada trpi BOLOVE: Devet znakova koji pokazuju da je vašem psu potrebna POMOĆ

Reagujte na vreme

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svi bismo voleli da životinje mogu da pričaju i da nam kažu kada ih nešto boli.

Nažalost, to nije tako, pa često ne možemo da prepoznamo kada je našem psu loše i kada mu treba pomoć.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kada ih nešto muči ili boli, oni pate u tišini. Međutim, postoji nekoliko znakova koji jasno pokazuju da bi trebalo da ukažete pomoć svom psu.

1. Asocijalno ili agresivno ponašanje

Pas može prestati da vas dočekuje na vratima, može da izbegava kontakt ili čak postane agresivan. Ako se vaš pas krije ili se ponaša asocijalno, to može biti pokazatelj da ga nešto boli. Svaka primetna promena u ponašanju može biti razlog za uzbunu i odlazak veterinaru.

2. Izbegava hranu i vodu, loše spava

Psi koje nešto boli često više spavaju – na taj način možda pokušavaju da ozdrave ili im je teško da se kreću i budu aktivni.

Gubitak apetita i vidljiva razlika u količini vode koju popiju takođe su uobičajeni simptomi. Poteškoće kod jedenja, naročito suve hrane i tvrdih zalogaja mogu ukazati na zubobolju i dentalne probleme.

Foto: Shutterstock

3. Previše cvili

Previše cviljenja, režanja, mumljanja, pa čak i zavijanja mogu biti znakovi da sa psom nešto nije u redu.

4. Preterano lizanje

Ako pas neprestano liže šape, vrlo verovatno na taj način pokušava da se umiri. Kada psa nešto boli, njegov prvi instinkt jeste da se čisti i sanira ranu tako što će je lizati. Ogrebotine su očiglednije, međutim ponekad bol može biti i unutrašnja.

5. Teško dahtanje ili promenjeno disanje

Dahtanje je kod pasa normalno. Međutim, pas koji jako dahće iako nije bio fizički aktivan je znak upozorenja. Takođe, pliće disanje može biti znak da psa boli kada pokuša da udahne.

6. Problemi sa pokretljivošću

Ukočenost i šepanje dva su očigledna znaka da psa nešto boli, često su posledica povrede, bolnih šapa ili čak artritisa. Pas može pokazati bezvoljnost da ide po stepenicama ili je sporiji kad se penje. To se može manifestovati i kao smanjeno interesovanje za fizičkom aktivnošću ili pas nije aktivan kao inače.

Foto: – / Ardea / Profimedia

7. Znakovi uznemirenosti

Nemirno ponašanje je pokazatelj bolova kod pasa. Ako neprestano korača napred-nazad, teško mu je da se udobno smesti ili spava puno manje, može biti reč o nekom zdravstvenom problemu.

8. Promene na telu i u držanju

Oticanje šapa, nogu i lica znak je boli koja može biti uzrokovana upalom, infekcijom ili čak rakom. Kada ih nešto boli, neki psi imaju vrlo ukočen i pogrbljen stav, dok drugi zauzimaju položaj s prednjim nogama na tlu i zadnjicom u vazduhu. Psi često zauzimaju takozvani položaj “molitve” kada pate od bolova u stomaku jer im takva poza omogućuje rastezanje tog dela tela.

9. Pas se trese ili drhti

Drhtanje nije samo znak da je psu hladno ili da stari. Pas koji se trese ili drhti može biti znak da ga nešto boli, ili čak simptom nečeg ozbiljnijeg poput trovanja, pankreatitisa ili bolesti bubrega.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar