Hleb u toku DIJETE? Apsolutno može, ali pod ova četiri USLOVA

Hleb sadrži brojne hranjive materije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju mršavljenje, hleb i proizvodi od belog brašna su gotovo uvek prvo što se izbacuje iz ishrane.

Razlog je to što hleb obiluje ugljenim hidratima, za koje se misli da su apsolutno suvišni kada je dijeta u pitanju. Možda niste znali, ali ta teorija je odavno prevaziđena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Smanjeni unos ugljenih hidrata, samo će otežati održavanje dijete. Njihov iznenadni nedostatak, dovešće do još jače žudnje za hranom, pa samim tim i do lošeg raspoloženja, a potencijalno i češćih obroka.

Nutricionistkinja Lisa Moskov kaže da je izbacivanje ugljenih hidrata, naročito ako se radi o hrani koju volite,samo polovično ispravna odluka, zbog pomenutih razloga.

Ona smatra da hleb može da bude sastavni deo ishrane u toku dijete, ali da na sladeće 4 stvari treba ipak da obratite pažnju, kako bi dijeta bila uspešna, a vi siti i lepo raspoloženi.

1. Birajte hleb bogat vlaknima

Možda niste znali, ali hleb takođe sadrži vlakna. Prema Moskovljevoj, 3 do 5 grama vlakana u hlebu je sasvim dovoljno.

Vlakna stvaraju osećaj sitosti, regulišu nivo šećera u krvi i pomažu u stvaranju energetskog deficita u organizmu, usled kog se sagoreva više masti.

Foto: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

2. Izbegavajte hleb sa visokim sadržajem šećera

Ukoliko kupujete rezani, već spakovani hleb ili tost hleb, obratite pažnju na njihov sastav, jer se u hleb neretko dodaje velika količina šećera. Dijetalna vlakna gube svoju moć kada dođu u kontakt sa kukuruznim sirupom i fruktozom, koji se često dodaju u hleb.

Ove materije podižu nivo šećera u krvi velikom brzinom, a kada se ona podigne na taj način, na isti i padne. Brz pad šećera u krvi dovodi do veće žudnje za hranom.

Pet grama šećera je sasvim dovoljna količina, koja nije štetna.

Foto: Shutterstock

3. Koristite brašno od celog zrna

Ukoliko ne možete da odolite hlebu u toku dijete, preporuka je da kupujete brašno koje se pravi od celog zrna žitarica, jer se u toku obrade žitarice, koja se vrši prilikom pravljenja običnog belog brašna, gubi veliki broj hranjivih materija.

Sa druge strane, brašno pravljeno od celog zrna, sadrži i dalje sve te materije.

Ono, takođe, sadrži i veću količinu belančevina, koje su važne za smanjivanje masti i izgradnju mišića.

Foto: / Digifoodstock / Profimedia

4. Pravite dobre kombinacije

Ključno je da hleb kombinujete sa zdravim namirnicama, kako bi vaša ishrana bila izbalansirana. Nemasne belančevine i zdrave masti su pravi izbor.

Takođe, pošto hleb sadrži ugljene hidrate, nije preporučljivo da ga kombinujete sa drugom hranom koja sadrži ove materije, poput krompira i testenine.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar