Slavnog glumca otac uvukao u svet droge, NAG vozio porše: Pomislio da je kraj, a onda se pojavila ONA

Rođen je 4. aprila 1965. godine u Njujorku i mlađe je dete umetničke porodice Dauni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Iako je zbog doze ludila koju je nasledio od svog oca često bio insajder u filmskoj industriji, Robert Dauni Džunior jedan je od retkih glumaca koji je uspeo da se sa dna života ponovo uzdigne. Na tom trnovitom putu dozvolio je da narkotici upravljaju njegovim.

Njegova životna priča ima sve osobine jednog scenarija holivudskog blokbastera: daroviti mladi glumac koji zbog svoje problematične prirode i boemskog porodičnog okruženja skreće sa pravog puta u svet droge i raskalašnog života, vara smrt iznova i iznova, a onda u trenutku kada svi pomisle da je njegovoj karijeri i životu došao kraj, ustaje i osvaja svet.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Robert Dauni Džunior veći deo svog odrastanja i sazrevanja proveo je na naslovnim stranama tabloida, s jedne strane zbog svojih maestralnih performansa u holivudskim filmovima, a sa druge zbog svoje borbe sa zakonom i prečestih posrnuća u svet narkotika i opijata zbog kojih je više puta završavao na sudu, u rehabilitacionim centrima ili čak u zatvoru.

Ipak, vera i upornost da može da se oslobodi svojih demona, kao i ogromna podrška kolega i druge supruge Suzan, Robertu su pomogle da svojim neponovljivim glumačkim darom i divljim smislom za humor uspe da prevaziđe zavisnost i ostavi svoj trag u svetu kinematografije.

Rođen je 4. aprila 1965. godine u Njujorku i mlađe je dete umetničke porodice Dauni koja je od samog Robertovog rođenja ostvarila ogroman uticaj na njegov budući tok života.

Otac, Robert Dauni Senior, bio je nezavisni producent i režiser bizarnih i ekscentričnih filmova, dok mu je majka Elsi Ford u to vreme bila pevačica, igračica i glumica koja se pojavljivala u muževljevim ostvarenjima. Tako se i sam Robert koji je od malih nogu bio naučen da se više plaši mediokriteta nego neuspeha, zaljubio u umetnički svet koji sa sobom nosi svakodnevnu nestabilnost i jedinstvenu dozu adrenalina.

Iako je tvrdio da je glumu zavoleo jer ga je majka inspirisala, otac je zapravo bio taj koji ga je uveo u svet sedme umetnosti, pa se Robert sa samo pet godina pojavio u očevom filmu Pound, a dve godine kasnije u još jednom “Greaser’s Palace.” Videvši u ocu jednu vrstu idola, Robert se trudio da se na sve načine zbliži s njim. Tako je u osmoj godini zajedno sa ocem počeo da konzumira marihuanu i tada bi se, kako je kasnije govorio, stvarala neka vrsta tajne konekcije u odnosu otac – sin.

– Dok smo se moj otac i ja drogirali zajedno, on je tim postupkom želeo da pokaže kako deli sve sa mnom. Hteo je da mi da do znanja koliko me voli na jedini način koji je znao – rekao je u jednom intervjuu Robert u čiji su dom često dolazili različiti umetnici pa su film i produkcija postali deo njegove svakodnevice. Ipak, Robert se sve više, zanesen i opijen u svom mikrokosmosu, nesvesno kretao ka stranputici.

– Tada smo mislili da živimo u kulturi laži i zašto bismo bili licemeri? A sada pomislim kako je trebalo da budemo, a ne da bežimo od realnosti konzumirajući drogu – objasnio je kasnije glumac za čiju je nesrećnu sudbinu velikim delom odgovoran njegov otac kome je Dauni, kako kaže, ipak sve oprostio.

Foto: Twentieth Century Fox Film Corpo / AFP / Profimedia

– Da moj otac nije postupio onako kako jeste, možda bi bio bolji roditelj, ali ja ne bih postao ono što sam danas. Mislim kako je bitno da pravite greške da kasnije to ne bi činila vaša deca – rekao je Robert.

Živeći u tom boemskom okruženju i često se seljakajući u potrazi za poslom i inspiracijom, glumac je stekao mnogo prijatelja, poput Roberta Hola koji se proslavio kao pevač Mobi, ali i znanja koja su mu kasnije pomogla da se ostvari kao glumac. Tako je u Londonu igrao u mnogim pozorišnim predstavama, a upisao je i Peri Haus školu klasičnog baleta na čijim je časovima, kako je kasnije priznao, većinu vremena stajao u ćošku jer se “ponašao kao moron”.

Ubrzo je došlo do razvoda njegovih roditelja, tako da je Robert jedno vreme živeo sa majkom u jednosobnom stanu u Njujorku trudeći se da se što više angažuje u pozorištu. Voleo je da se druži sa vršnjacima, pa mu je majčin stan ubrzo postao premali jer nije mogao da dovodi društvo.

Nakon dve godine preselio se kod sestre i oca u Los Anđeles, međutim, ni tu ga nije držalo mesto. Robert je uz očevu podršku odlučio da napusti srednju školu Santa Monika i ode u Njujork u potrazi za svojim ciljem – filmom.

Ali, put do slave nije bio lak. Prvo je radio kao raznosač pica, jednom je čak poslužio čajem Stinga koji je kasnije postao jedan od njegovih najbližih prijatelja. Potom je radio u prodavnici obuće, ali je svaki slobodan trenutak koristio za učešće na glumačkim audicijama. Za vrlo kratko vreme uspeo je da zaigra u nekoliko predstava, a na jednoj ga je zapazilo nekoliko režisera koji su mu pružili šansu da se dokaže i na filmskom platnu.

Ranih osamdesetih godina prošlog veka bio je angažovan da igra u romantičnim komedijama “Baby it’s you” i “First born” na čijem setu je upoznao svoju buduću devojku, glumicu Saru Džesiku Parker. Iako su oboje bili devetnaestogodišnjaci, iza sebe su već imali bogato iskustvo u svetu glume, koje ih je upravo i zbližilo. Međutim, Sara je u to vreme bila ambiciozna devojka pred kojom su se otvarala vrata Holivuda, a Robert je sa druge strane, radio razne poslove da bi plaćao svoj neobuzdani socijalni život.

Dauni se, tokom narednih sedam godina, koliko su podržavali jedno drugo, trudio da koliko je to bilo moguće, drži po strani činjenicu kako je počeo da se odaje porocima.

Robert je 1985. godine uspeo da snimi filmove “Weird Science”, “Tuff Tuff,” “Mussolini: The Untold Story”, a baš tada bio je pozvan da se priključi novom timu u emisiji “Saturday night Live” koja je zbog slabe gledanosti u novinama često bila okarakterisana kao “Saturday night Dead” i ubrzo je ukinuta. Prve značajnije uloge ostvario je 1987. godine u filmovima “Pick Up Artist” i “Less than Zero”, ostvarenju koje se u neku ruku može okarakterisati kao njegova autobiografija u malom.

– Sve do ovog filma uzimao sam drogu nakon posla i svakog vikenda. Ponekad sam se pojavljivao i mamuran na setu, ali nikada nisam ostavljao utisak da sam pod velikim uticajem narkotika. Međutim, posle toga sve se promenilo. Na filmu “Less than Zero” igrao sam ulogu tinejdžera zavisnika, a sada mogu da kažem kako je ta rola bila moj duh iz budućnosti.

U tom trenutku taj lik bio sam ja sam, samo u preuveličanom izdanju, ali se ubrzo ispostavilo da sam i u realnom životu postao baš takav – rekao je jednom prilikom Dauni, dok je njegova devojka Sara na sve načine pokušavala da mu pomogne. Sledeće godine kupili su kuću na Beverli Hilsu, koja je bila građena za Čarlija Čaplina i gde su započeli zajednički život.

Jedno vreme Sara Džesika Parker imala je veliki uticaj na Daunija, ali kada je videla da zajedno s njim i sama srlja u propast, odlučila je da se konsultuje s njegovim ocem ne bi li ga udruženim snagama poslali na rehabilitaciju. Nekoliko meseci uspeo bi da bude čist, ali onda bi ponovo iznenada nestao i ne bi ga bilo danima. Pošto više nije mogla da izdrži da ga spasava od njega samoga, Sara je 1991. godine odlučila da ga napusti. Samo godinu dana kasnije, Robert je u filmskom svetu dostigao svoj maksimum ulogom u filmu “Chaplin”, za koju je osvojio Zlatni globus i bio nominovan za Oskara.

Ovom ulogom uspeo je da ubedi kako režisere, tako i publiku, da je jedan od glumaca koji mnogo obećava. Nakon što je stekao iznenadni uspeh i veliku popularnost, Dauni je ponovo pokušao da se izbori sa zavisnošću, čak simbolično u svojoj bašti zakopavajući odeću koju je nosio na setu filma “Less than Zero”. Iste godine upoznao je manekenku Deboru Falkoner i nakon šest meseci veze stupili su u brak i dobili sina Indija.

Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Posle osnivanja porodice očekivalo se kako će Robert uspeti da se vrati pravim vrednostima, ali mu to nikako nije polazilo za rukom i ubrzo je javnost nakon niza incidenata bila upoznata s njegovom razuzdanom prirodom. Nakon što je tokom snimanja filma “Home for the Hollidays” videla da Dauni konzumira kokain na setu, Džudi Foster bila je prva od kolega koja mu je prišla i rekla kako je zabrinuta za njega.

– Kada ti Džodi Foster stane na crtu, nije ti baš svejedno. Sećam se da mi je rekla kako sam dobar glumac, da imam dobru poslovnu etiku, ali da brine za mene. A šta sam ja pomislio u tom trenutku? Bio sam toliko drogiran da sam samo mislio kako da nazovem svoj spejs šatl koji gradim u vazduhu – rekao je Robert u šou Opre Vinfri.

Naredne godine počeo je da pada sve niže. Nakon Fosterove i glumac Šon Pen poželeo je da mu pomogne. Jednog jutra razvalio je vrata njegovog apartmana i na silu ga odvukao u privatni avion kojim su leteli do jednog od najboljih rehabilitacionih centara u Arizoni. Robert je ponevši litar vode nakon dva dana pobegao iz rehabilitacionog centra i stopirao do najbližeg aerodroma kako bi se vratio kući. Tog istog dana policija ga je zaustavila u trenutku kada je potpuno nag vozio svoj porše i izbacivao imaginarne pacove iz svojih kola.

Ovaj slučaj obeležio je Robertov početak kraja. Na leto iste godine policija ga je zaustavila zbog prebrze vožnje i pronašla u njegovim kolima kokain, heroin i pištolj. Samo tri nedelje kasnije, Robertova komšinica pozvala je policiju i požalila se kako pijan muškarac leži u sobi njenog deteta. Iako ta žena nije želela da podigne optužbu jer je primetila da nema ničeg agresivnog u Daunijevoj nameri, on je ipak uhapšen jer je bio pod dejstvom narkotika. Osuđen je na tri godine uslovne kazne i pušten uz kauciju i obećanje da će se po zahtevu suda testirati na drogu. Naredne godine izbegao je test i dosuđeno mu je sto osamdeset dana zatvora u L.A.

Taj period bio je najteži za Roberta jer je postao pretnja i sebi i svakome ko je želeo da ga zaposli. Ipak, bilo je i onih režisera koji su u njemu i dalje videli potencijal pa su ga angažovali trudeći se da spasu jedan mladi život. Tako je 1999. godine dobio ulogu u filmu “Two Girls and a Guy”, ali je ubrzo ponovo propustio svoje obavezno testiranje na drogu i bio osuđen na tri godine zatvora i rehabilitacionog centra.

– Ovo sve radim jer se osećam kao da imam pištolj u ustima sa prstom na okidaču, a ja volim ukus metala – rekao je tokom suđenja glumac.

Godinu dana kasnije, sud je uz kauciju od pet hiljada dolara dozvolio da Robert bude pušten uz stalni nadzor policije. Ipak, tokom tog mračnog perioda, mladi glumac želeo je da povrati svoju reputaciju snimajući nekoliko filmova “One night Stand”, “US Marshals”, “Friends and Lovers”, ali je tokom snimanja ostvarenja “Wonder Boys” ponovo upao u kandže zavisnosti. Iste godine, producent serije “Ally McBill” odlučio je da mu pruži šansu i pridruži ga glavnoj ekipi. Njegovo pojavljivanje u ulozi Larija Pola podiglo je rejting i osvojio je Zlatni globus i SAG priznanje.

Međutim, pred kraj sezone, policija je primila anonimnu prijavu pa su u hotelu u Palm Springsu pronašli Roberta u raskalašnom i drogiranom stanju. Producenti serije “Ally McBill” nisu želeli da se tako lako odreknu svoje zvezde pa su s njim potpisali ugovor za snimanje još osam novih epizoda, ali nakon što je u aprilu 2001. godine uhapšen jer je bos i drogiran lutao po poljima izvan Los Anđelesa otpušten je iz serije, a njegova supruga se sa sinom Indiom iselila iz kuće i podnela zahtev za razvod braka.

– U tim trencima plašio sam se da ću listajući novine pročitati njegovo ime među umrlicama – izjavio je Robertov tadašnji menadžer.

Ovi incidenti iz 2001. godine bili su možda od presudnog značaja za Daunijev konačni životni obrt.

 “To je moja ŽENA”: Izveo lepoticu na sastanak, pojavio se MUŽ, a onda je tek usledio potpuni ŠOK

– Tada sam se prvi put upitao da li stvarno treba da idem na rehabilitaciju. Još jedno suđenje mi se bližilo, izgubio sam posao, žena me je napustila. Možda će mnoge začuditi ovo što ću reći, ali sam proces rehabilitacije nije komplikovan. Ono što je istinski teško i presudno jeste da doneseš odluku da to uradiš – rekao je Dauni gostujući kod Opre.

Iako se mislilo da je to samo još jedan neuspešni pokušaj oporavka, ipak je bilo i onih koji su povrh svega i dalje verovali u glumca. Mel Gibson odlučio je da mu pomogne angažujući ga u filmu “Singing Detective” 2003, a iste godine zaigrao i sa Hale Beri u ostvarenju “Gotika” na čijem setu je upoznao i Suzan Levin u koju se zaljubio na prvi pogled.

Na njihovoj svadbi, 27.avgusta, 2005. godine pevali su Sting i Bili Ajdol, a nekoliko nedelja kasnije Suzan je naterala svog supruga da započne dvanaestomesečni program rehabilitacije, prijavi se na časove meditacije i počne da trenira “Wing Cung Kung Fu”. Dauni je kasnije opisao kako je osetio kao da se budi iz dvadesetogodišnje kome. Potpuni oporavak učinio je čudo u njegovoj karijeri.

Godine 2004. objavio je svoj prvi muzički album “The Futurist”, a počeo je da niže žapaženije uloge u filmovima “Kiss kiss bang bang”, “Zodiac”, do konačnog trijumfa “Iron Man-a” koji je zbog ogromne popularnosti dobio jošnastavaka, poput filma “Sherlock Holms”.

Uspešnost karijere pratilo je i zadovoljstvo na ljubavnom planu, tako da je Robert zajedno sa Suzan 2010. godine otvorio produkcijsku kompaniju “Team Downey”, a naredne godine postao ponosni otac još jednog dečaka, Ekstona Elajasa. 2014. godine srećni par dobio je i devojčicu.

Njegove planove da uplovi u muzičke vode je podgrejala iznenadna popularnost videa koji je na “Youtube” kanal postavljen pre nekoliko godina, a gde Dauni peva sa Stingom što je naišlo na opšte oduševljenje svih obožavalaca ovog glumca.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Glossy

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar