Posle DVE decenije isplivali detalji ubistva ministra Bulatovića: Milo upleten u sve, a ovo je bio MOTIV

Ubistvo Bulatovića vodilo se kao klasično ubistvo iako je to bio atentat na državnog funkcioner

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/SASA STANKOVIC/ as-fob,EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Ubistvo ministra odbrane Savezne Republike Jugoslavije Pavla Bulatovića (52) naredio je crnogorski vrh jer je zapretio Milu Đukanoviću da će mu vojnim brodovima potopiti sve glisere i čamce kojima je švercovao cigarete iz Italije, kaže za Objektiv izvor koji je radio na istrazi ubistva.

Naš sagovornik kaže da je Bulatović ubijen ubrzo posle te pretnje, 7. februara 2000. godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– To je glavni motiv. Tih godina su se javile separatističke tendencije prema Srbiji, a Pavle Bulatović je bio zagovornik očuvanja državne zajednice Srbije i Crne Gore. To je bio jedan od zvaničnih i najvećih sukoba koje je imao sa zvaničnom politikom Crne Gore. Došlo je do trvenja i u jednom razgovoru sa establišmentom Crne Gore on je Milu Đukanoviću rekao da će mu ratnim brodovima uništiti sve glisere i čamce kojima švercuje cigarete iz Italije u Crnu Goru. I bilo je šta je bilo. Izrešetan je u restoranu FK Rad. Došao je čovek preko igrališta iz banjičke šume i kroz prozor ispalio više projektila i ubio ministra odbrane.

Koji bi drugi motiv bio? Nijedan! Kao direktni izvršilac pominjao se Ivan Delić, profesionalni ubica crnogorske državne bezbednosti. Nezvanično, čovek koji je Ivana Delića doveo do mesta gde je bio Bulatović, jer nije znao grad, bio je sada pokojni Veljko Cerović, vlasnik kafića „Plavi jahač” na Studentskom trgu. Njega je takođe, posle izvesnog vremena, Delić likvidirao u kafiću – kaže sagovornik Objektiva koji je radio na istrazi ubistva ministra odbrane.

POLICIJSKI FUNKCIONERI ZNAJU, ALI ĆUTE

Izvor Objektiva kaže da Delić nikad nije bio pod obradom policije, a da je njega kao izvršioca prvi pomenuo Vojislav Šešelj kad je bio predsednik Odbora za bezbednost u Skupštini Jugoslavije.

– On je tada izneo podatak za Delića, a naravno da je Šešelj dobio podatak od naše službe. Ubistvo Bulatovića vodilo se kao klasično ubistvo iako je to bio atentat na državnog funkcionera. Slučaj je predat beogradskoj policiji, što je malo apsurdno. Reč je o terorističkom aktu, jer je ubijen ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije. To je trebalo da radi vojna i civilna obaveštajna služba, odnosno kontraobaveštajne službe su morale da štite život Pavla Bulatovića. I plus namau gradskoj policiji dali da radimo atentat na ministra odbrane. Hvala bogu, mi smo došli do ozbiljnih podataka. Znaju o tome neki bivši visoki policijski funkcioneri, ali ćute. Nadam se da će o tome neko nekad progovoriti – navodi izvor Objektiva.

POGOĐEN U SRCE

Bulatović je ubijen u večernjim satima 7. februara 2000. godine, dok je sedeo u restoranu na stadionu FK Rad na Banjici u društvu Vuka Obradovića, direktora Ju garant banke, i Mirka Kneževića, upravnika restorana. Ubica je preko fudbalskog terena prišao zadnjoj strani restorana i kroz prozor ispalio nekoliko rafala iz „kalašnjikova”. Jedan od metaka za tadašnjeg ministra odbrane bio je fatalan, pogodio ga je, prema izveštaju sa obdukcije, pravo u srce. Ministar je usmrćen na mestu, dok je Knežević lakše ranjen. Ubica je neprimećen pobegao sa mesta zločina. Napolju, na terasi, samo te noći je bilo isključeno svetlo. Ubijen je iz automatske puške “zastava M 70”, kojom može da rukuje samo mali broj ljudi, pa je verovatno u pitanju bio profesionalac. Istraga je potvrdila da su sa atentatorom bila dvojica saučesnika. Istragu o ubistvu Pavla Bulatovića vodio je istražni sudija Nebojša Simeunović, koji je tokom postupka pronađen mrtav u Dunavu, a njegova smrt nije rasvetljena.

UBICA OSTAVIO OTISAK

– Na gelenderu stadiona pored restorana „Rad” ubica Bulatovića je ostavio otisak prsta, koji nije imao neophodnih 12 papilarnih linija na osnovu kojih bi se utvrdio njegov identitet i koji bi kao takav bio dokaz na sudu. Inspektori Trećeg odeljenja su uzimanjem tog otiska izdvojili više papilarnih linija, a linije koje su ostale poklopile su se sa linijama otiska Ivana Delića koje smo imali u bazi podataka, i to je bio prvi trag koji je upućivao na njega kao mogućeg izvršioca zločina – rekao je prošle godine za nedeljnik Ekspres jedan od penzionisanih inspektora tadašnjeg Trećeg odeljenja beogradske policije, koje je vodilo istragu. R

Radi rasvetljavanja ubistva saveznog ministra odbrane formiran je i Anketni odbor savezne skupštine, čiji je jedan od predsednika bio Vjislav Šešelj, predsednik SRS. Saslušani su mnogobrojni svedoci, načelnici ključnih odeljenja, kako u vojsci, tako i u policiji. Došlo se do podataka koji su do tada bili nepoznati široj javnosti, čak je imenovan i glavni osumnjičeni, ali čvršćih dokaza nije bilo. Na sam dan likvidacije oko FK Rad su primećena dvojica ljudi koji su verovatno bili na istom zadatku. Začuđuje i činjenica da njihov opis postoji, ali da nisu identifikovani. Jedan instruktor vožnje koji je bio na poligonu auto-škole kod Sportskog centra „Banjica” primetio je posle rafala pogurenu figuru koja pretrčava teren stadiona i beži u obližnju šumu.

PIŠE: DANICA ĆURUVIJA

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME PROČITAJTE U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM OBJEKTIVU.

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. crni Milo,crn gavrane,ko te rodi s"mnoge mane.Ti i Katnic dva zlotvora to ne pamti Crna Gora. Narodu si zlo cinio,ubijao,krao,lago da bi Blazi steko blago.Sve oteto je prokleto,to ces brzo ti da shvatis,jer ce zlo se zlom vecim vrati.Sam si stancu dupe lizo i izdao Goru Crnu i neduzne rodoljube koji sadagladni pate,dok i mnogi mrtvi trunu.Tesko onom ko te rodi taj u zemlji mira nema,a potomstvo tvoje bedno dozivece zla bremena.Nisi Milo Bozje bice,ni stvorenje Bozje ruke,doziveces i ispastat ti najteze bolne muke i jauke.Sa Katnicem ti pod ruku i placajte ispastajte svoju bruku.Na sramotu da vam bude,vi ste hulje,gnjide bedne,bagre jedne.

    Odgovori

Ostavite komentar