Svi smo se našli u situaciji da treba da pripremimo ručak ili večeru, a da nemamo mnogo namirnica kod kuće.
Dešava se da niste stigli da odete u prodavnicu, ili ste bili na nekom putovanju, a čak su česte i one situacije kada je kraj meseca i nemate mnogo novca u novčaniku.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Ako naučite da skuvate ručak “ni iz čega”, vaša porodica će uvek biti obezbeđena ukusnim obrokom. Da biste u tome uspeli, potrebno je samo da dobro pregledate kuhinjske ormariće i frižider. Sigurno ima nečega. Na primer, šaka žitarica koja nije dovoljna za kašu, ali će vam biti od velike koristi. Ili nekoliko krompira i luka.
Evo šta sve možete da napravite od namirnica koje obično uvek ostanu u kuhinji:
Hleb sa nadevom zapečen u rerni
Na primer, možete da napravite neobičan i ukusan obrok u tepsiji od ustajalog hleba. Potrebna vam je posuda za pečenje koju treba namazati mašću, margarinom ili uljem. Narežite hleb na kriške kao za sendviče. Potopite ih u toplu vodu. U vodu možete da dodate svoj omiljeni začin.
A ako imate mleko, ručak će ispasti ukusniji ako u njega umočite vekne hleba. Omekšale kriške hleba lagano stisnite da uklonite višak tečnosti i stavite ih u tepsiju u jednom sloju. Na vekne namažite nadev od onoga što se našlo u frižideru. Riba ili krompir iz konzerve sa prženim lukom. Ili mleveno meso. Ili sveži sir. Ili to može biti slatka tepsija, ako stavite džem ili slatko.
Omekšale vekne ponovo stavite na fil. Odozgo premažite razmužćenim jajetom i stavite u rernu da se peče.

IGY THE COOK
Testenina sa sirom
Sastojci:
testenina bilo kojeg oblika – 3 čaše
2 l hladne vode
2/3 velike kašike soli
7 ml ulja
2 kašike putera
2 jaja
11o g tvrdog sira
mirođija
Priprema: Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi sa dodatkom ulja. Nakon što testenina omekša, procedite je. Preliv je najbolje da pripremate u dubokom tiganju. Otopite puter, dodajte mirođiju i propržite na kratko. Zatim dodajte testeninu i držite je na vatri dok ne dobije smeđu boju. Prelijte razmućenim jajima i prekrijte slojem rendanog sira. Na kraju poklopite i dinstajte oko dva minuta.

Omlet sa povrćem
Sastojci:
2 jaja
luk
šargarepa
maslac
Priprema: Luk i šargarepu ogulite, zatim naseckajte na sitno. Nakon toga stavite ih u tiganj i dodajte maslac, pa pržite dok ne budu potpuno prozirni. Kada sklonite sa vatre, posolite i ostavite da se ohladi.
Uzmite dublju činiju i u nju stavite jaja, pa ih umutite dok se ne stvori lagana pena. Zatim se u njih ulije sveže masno mleko i potupak se ponavlja uz mešanje. Stavite povrće u tepsiju, prelijte jajima i dodajte začinsko bilje po želji, zatim pecite 35 minuta na 250 stepeni ili dok se potpuno ne stegne.

Pirinač sa povrćem
Sastojci:
1 šolja pirinča (200 g)
1 šolja soka od paradajza (250 ml)
1 šolja belog vina (200 ml)
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 šolja graška
so, biber, beli luk u prahu
Priprema:
Jednu šolju pirinča prelijte s tri šolje vode i stavite da se kuva. Ovo je optimalna količina vode i pirinač bi trebalo da je u potpunosti upije. U tiganju zagrejte ulje i stavite da se prži iseckan crni luk. Posolite ga. Kada postane staklast, dodajte mu grašak, sitno iseckanu šargarepu, i sve to prelijte belim vinom. Kuvajte dok vino gotovo sasvim ne ispari.
Dodajte u tiganj i kuvani pirinač, zajedno s paradajzom, i dobro promešajte. Mešajte dok pirinač ne upije svu tečnost. Začinite dodatno solju, biberom i belim lukom u prahu.

Švajcarski doručak
Sastojci:
4 veze blitve
1 omanja glavica crnog luka
3 jaja
2-3 kašike mleka
50 g kačkavalja
so, bosiljak
Priprema:
Blitvu očistite od peteljki, operite i spustite u tiganj s malo zagrejane vode. Poklopite da se opari. Zatim je izvadite iz tiganja u cediljku i ostavite da se ocedi. Uključite rernu na 250 stepeni.
Crni luk isecite sitno. Stavite da se proprži na malo ulja dok ne postane staklast, ali vodite računa da tiganj bude od metala i da može u rernu. Dodajte blitvu i dobro posolite. Dodajte i bosiljak. Promešajte i ostavite sve to da se prži.
Umutite jaja s malo mleka i prelijte preko blitve. Promešajte da se sve sjedini i pržite zajedno nekoliko minuta, dok jaja ne počnu da se kuvaju.
Narendajte kačkavalj preko blitve, ubacite u rernu i pecite 15 minuta, dok se kačkavalj ne istopi i ne porumeni.

Pljeskavice od tikvica sa sirom
Sastojci:
1 tikvica srednje veličine
1 jaje
50 g izmrvljenog domaćeg belog sira
4 kašike brašna
1 grančica sveže nane (sitno iseckana)
so, biber, narendana kora limuna
Priprema:
Tikvice narendajte, posolite, i ostavite pola sata u cediljki da se ocedi višak vode.
Zatim ih pomešajte sa svim ostalim sastojcima. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo brašna, mada smesa ne treba da bude preterano gusta.
Pljeskavice pržite na tiganju za palačinke koji ste prethodno pouljili zahvatajući smesu kašikom i spuštajući je na tiganj (ne oblikuje se rukama).
Štapići sa maslinama
Sastojci:
500 g brašna (tip 500)
200 g maslina
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Priprema:
Brašno u činiji pomešajte sa kvascem, solju i šećerom. Zamesite mlakom vodom tako da testo ne bude previše tvrdo. Uključite rernu na najjače.Izbacite testo na brašnjavu radnu površinu i kratko mesite. Napravite pravougaonik i isecite ga na 6 jednakih delova.
Svaki od 6 delova razvucite u štapić. Masline isecite na kolutiće i utisnite ih u štapiće da budu lepo ušuškane. Prebacite štapiće na pleh obložen pek-papirom. Možete još koju maslinu utisnuti odozgo čisto radi šmeka.
Štapiće premažite navlaženom četkicom za pecivo da ne bi bili previše brašnjavi.
Na dno rerne stavite šerpicu s vodom kako bi štapići bili hrskavi. Pecite oko pola sata, dok ne porumene.

Salata od tikvica
Sastojci:
2 veće tikvice
so ulje
za dresing:
100ml sirćeta
100ml ulja
1 kašičica soli
1 veza peršuna
2-3 čena belog luka
Priprema:
Tikvice oljuštite i isecite na pljoske. Posolite svaku pljosku i ostavite makar pola sata da se iscedi voda. Idealno bi bilo peći ih na gril tiganju ili roštilju jer onda ostanu šare na njima pa lepše izgleda i ukusnije je jer se ne natope uljem, međutim kao alternativu slobodno možete pržiti na običnom tiganju, ali nemojte preterati sa količinom ulja. Par kapi je dovoljno. Tikvice treba samo da porumene, a ne da se ugnjeckanju. Stavljajte ih na tanjir dok sve ne izgrilujete.

U činijici pomešajte sastojke za dresing. U šerpici ili činiji ređajte red po red tikvica, svaki red prelivajući sa malo dresinga. Ako vam ostane dresinga kad ste sve tikvice potrošili, samo prelijte odozgo, neće da škodi. Ostavite da se ohladi i odstoji nekih par sati kako bi upilo ukuse.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)