REŠENA MISTERIJA čuvene čačanske metalne skulpture u obliku praseta: Oglasio se tvorac (FOTO)

Vlasniku pečenjare ideja ne nedostaje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Rina

Nisu svi bili tako sigurni čemu služi, da li je to umetničko delo, dekoracija ili nešto treće, ali čačanski majstor u spremanju omiljenog srpskog specijaliteta praseta na ražnju je to i otkrio. Vladan Janković na parkingu svog objekta napravio je pravu pometnju postavivši krajnje neobičnu skulpturu za čuvanje bicikli u obliku prasećih rebara i glavudžice.

– Svako ko dođe kod mene u lokal biciklom, mora imati mesto za svoje prevozno sredstvo, kao i oni sa automobilima. Ovo prase u “metalnom izdanju” je nastalo sasvim slučajno, tako što je umetnik bio malo tvrđi u pogodbi prvobitne skulpture labuda, jer nije hteo da spusti cenu, poklonio nam je gratis držač za bicikle u obliku praseta, koji smo mi postavili ispred pečenjare – izjavio je za RINU, vlasnik Vladan Janković.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, da vlasniku pečenjare ideja ne nedostaje, to potvrđuje još jedna skulptura labuda koja je zasijala u zlatnoj boji, verovali ili ne, na ventilaciji.

– Provobitna naša ideja bila je da oplemenimo ventilacionu cev koja se nalazi ispred naše pečenjare. Umetnik je po nekim mojim željama uradio ovu skulpturu u obliku rode od starog inventara (kašike, viljuške, noževa) iz stare pečeranje, roda je simbol napretka pa smo se na nju odlučili, a onda smo dobili neverovatan poklon sa početka priče – dodao je Janković.

Foto: Rina

I mnogi će reći da se u Čačku ne zna šta je bolje, da li vruće pečenje ili ovaj jedinstveni dekorativni parking sa prasećom glavudžicom. Poznati čačanski ugostitelj ima i jedinstvenu poruku za sve ljubitelje prasića iz furune.

Foto: Rina

– Pre svega posvećujem mojim višegodišnjim kupcima, koji obožavaju rebra i samo rebra, pa sam ja napravio prase koje ima popriličan broj rebara, tako da možemo ovde da složimo jedno pet, šest bicikli u ovaj praseći držač – doda je Janković.

Drago Laban iz Trbušana ne vozi skupe automobile, ali na pečenje u čuvenu pečenjaru u Čačku dolazi biciklom za koju sada ima obezbeđen neobičan parking.

Foto: Rina

– Do sada sam svoj bicikl parkirao ispred lipe i na raznim mestima ispred pečenjare, a sada je ovaj parking koji je osvanuo ispred pečenjare dobro došoao. Glava od praseta je vrlo zanimljiva i to je prvi znak gde može da se parkira bicikl – rekao je Drago Laban, koji redovno svraća na vruće pečenje.

Foto: Rina

Mnogi tvrde da je ovo grad u kome se može probati najbolje pečenje, to dokazuje i veliki broj pečenjara, po čemu ga često i nazivaju prase-štase. Tradicija u spremanju datira još od pre drugog svetskog rata. Mnogu koji prolaze kroz grad na Moravi ne prođu a da ne omaste brke, bilo to autom ili biciklom.

BONUS VIDEO: 

 



Izvor: RINA

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar