Uvek je preporuka da svakodnevno jedete bar dve porcije voća i da ono bude raznovrsno.
U svoje obroke uključite sezonsko voće, ali se trudite da makar povremeno jedete i voće poput ananasa.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Međutim, na jednu stvar bi trebalo da obratite pažnju kada je u pitanju konzumiranje ananasa.
Čuveni ruski nutricionista Elena Solomatina kaže da postoje dva razloga zbog kojih neki ljudi ne bi trebalo da ga jedu.
Prvi razlog se odnosi na ljude koji imaju probleme sa refluksom kiseline i povećanom želudačnom kiselinom uopšte. Nutricionista objašnjava da se u ananasu nalaze organske kiseline koje razgrađuju sluzokožu, te ananas dovodi do još većih tegoba kod osoba koje se pate sa kiselinom u želucu.
Solomatina je navela da ljudi koji već imaju bolestan želudac bi trebalo da izbegavaju ananas ili da ga jedu u manjim količinama.

Drugi razlog jesu alergijske reakcije.
– Ananas je egzotično voće. Ljudi koji su skloni alergijama, a posebno deca, bi trebalo da jedu ananas u manjim količinama – objasnila je ona.
Takođe je navela da je preporučljivo da odrasli jedu 100 grama ananasa dnevno, a deca 50 grama.
Ananas sadrži vitamine C i B, što omogućava zaštitu imuno – sistema od virusnih i bakterioloških infekcija, kao i da podrži nervni sistem.
Ovo voće je bogato i vlaknima koja su neophodna za pravilno funkcionisanje, ali i čišćenje celokupnog organizma i oslobađanja od toksina. Pored toga, ananas je dobar za sprečavanje asteroskleroze, razređuje krv i sprečava stvaranje trombova.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)