Kraj jedne ere: Šta građani kažu o PRESELJENJU Buvljaka? Jednima žao, drugima milo, a nekima se SLOŠILO

Buvljak na Novom Beogradu se seli posle 27 godina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Masa Bandjur

Kao bomba odjeknula je vest da se otvoreni tržni centar, odnosno popularni Buvljak na Novom Beogradu, premešta na novu adresu na Bežanijskoj kosi.

Planirano je da se novi buvljak prostire na površini od oko sedam hektara, kao i da bude spojen u jedan kompleks sa nekadašnjom Kvantaškom pijacom, danas Veletržnicom, ukupne površine blizu deset hektara. Početak radova biće, najverovatnije, u prvoj polovini naredne godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ekipa Objektiva obišla je zakupce tezgi na Buvljaku koji više od dvadeset godina, i po najvećem suncu i po snegu, zarađuju za život.

Milka Žilović (64), koja osamnaest godina radi na ovom dobro poznatom mestu, kaže za naš list da će joj najteže padati što će morati da putuje duže nego sada.

‒ Živim u bloku 61, treba mi deset minuta dovde. Zašto, recimo, nisu razmišljali o izgradnji buvljaka na Ledinama, gde ima toliko livada i napuštenih zemljišta? Na Novom Beogradu ima puno solitera, pa neka svaki peti stanar dođe da pazari, mi ćemo zaraditi za platu. Ovde svi dolaze, iz Slovenije, Makedonije, čak i iz Rumunije. Arapi obožavaju da kupuju na Buvljaku jer je ovo, na neki način, turistička atrakcija.

Njen kolega Dejan Milinković (44) takođe nije oduševljen izmeštanjem dobro poznatog tržnog centra, ali se barem nada da će nova lokacija doneti još više mušterija.

‒ Žao mi je jer smo se svi navikli jedni na druge, ali ko zna, možda promet bude bolji na novoj lokaciji jer je u blizini Kvantaška pijaca, a s druge strane, tu je i groblje koje vernici često posećuju. Bilo bi dobro da se uvede direktna linija gradskog saobraćaja. Onda se niko ne bi bunio, ni prodavci ni mušterije.

JEDNIMA ŽAO, DRUGIMA MILO

Stalna mušterija beogradskog Buvljaka Milena Radosavljević (69), koja dolazi čak sa Senjaka, oduševljena je odlukom o premeštanju tržnog centra.

Foto: Masa Bandjur

‒ Ako će biti lepše i uređenije, zašto da ne? Moramo uvek biti kreativni. Beograd je lep grad, a Buvljak je nekako stisnut, tezge nabacane jedna na drugu.

Greota je i zbog ovih ljudi koji rade, kiša im curi sa cerada tezgi u vrat, smrzavaju se pokušavajući da zarade za hleb. I njima će biti lepše na novom mestu. Često kupujem ovde, ali nije mi problem što ću se voziti duže.

S druge strane, Mirjana Spasić (62) već je odlučila da više neće kupovati na buvljaku kada bude na novoj adresi.

Foto: Masa Bandjur

‒ Živim blizu, tako da mi ne pada na pamet da idem čak na Bežanijsku kosu da bih kupila unihopke ili crevo za kupatilo. Blizu
nove lokacije je groblje, ne daj bože da me uhvati mrak, premrla bih od straha. Velika je greška posle toliko godina menjati navike građana. Ovde ima lepih stvari i baš sam iznenađena što je ovako odlučeno.

NEKIMA SE SLOŠILO

Za razliku od njegovih sugrađanki, Radivoje Milošević (70) ne ide često u kupovinu na Buvljak, pa mu je svejedno.

‒ Uglavnom idem ciljano. Sada mi je nestao “šveden biter”, a samo sam ga ovde nalazio, pa sam zato došao.  Ali, došao sam sada i sledeći put će biti možda za tri meseca. Tako da mi nije važno da li je prodavnica ovde ili nekoliko stanica dalje. Jedino je šteta zbog prodavaca, ipak su se navikli na ovaj prostor. Pritom, veza sa gradom je odlična. I autobuske i tramvajske linije su dobre.

Slavko Stojić (40) priznaje da je već zabrinut zbog novih fiskalnih obaveza koje su najavljene u narednoj godini, te da je ova vest samo kap koja je prelila čašu.

Foto: Masa Bandjur

‒ Skočio mi je pritisak, baš sam se potresao. Ne odgovara mi prilaz, autobuske linije. Ipak, nije to mesto za ovako veliku trgovinu. Mala trgovina izumire, a ovaj premeštaj nam je samo dodatno opterećenje na sve ovo što nas čeka od naredne godine.

Imam stalne mušterije koje godinama kupuju kod mene. Prve one neće hteti da dolaze na Bežanijsku kosu.

Radije će kupiti u nekom tržnom centru ili na pijaci.

Preseljenjem “buvljaka” oslobodiće se prostor za izgradnju poslovnih kvadrata. To zemljište kupila je firma „Kopernikus” za 20 miliona evra i najavila gradnju Kopernikus kule.

UVODE SE NOVE LINIJE

Kako je planom navedeno, gradska pijaca za trgovinu neprehrambenom i prehrambenom robom imaće plato sa tezgama i nadstrešnicom, kvantašku pijacu za prodaju robe iz kamiona, kao i hale, lokale i administrativni i skladišni prostor.

Novi objekat zadovoljiće sve potrebe kako kupaca, tako i prodavaca, posedovaće veliki parking, a u planu je i uvođenje novih saobraćajnih rešenja kako bi lokacija bila dobro povezana sa svih strana.

Planirano je da budu uvedene i nove linije i autobuska stajališta kako bi se posetiocima olakšao dolazak do Buvljaka.

Trenutno, na samo dvesta metara od nove adrese na kojoj će stanovati popularni Buvljak, nalazi se okretnica gradske linije 65, a odmah pored je i stajalište linija 612, 613 i 708, koje staju na stanici Novo bežanijsko groblje.

Piše: Sanja Radovanović

OVU I OSTALE AKTUELNE VESTI MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 22. DECEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar