Francuzi u NEVERICI: Ministarka najavljuje RESTRIKCIJE, privreda prva na udaru

Više od četvrtine EDF-ovih atomskih reaktora je trenutno obustavilo proizvodnju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Nije tajna da će ova zima za Evropu, ali i čitav svet, biti najverovatnije hladnija nego ikad, bez obzira na to koliko niske budu bile temperature. Energetska kriza, koja se iz dana u dan komplikuje, već počinje da izražava svoje efekte i u najrazvijenijim i najbogatijim zemljama Evrope.

– Imamo spremnu odredbu o sporazumnom prekidu isporuke električne energije velikim industrijskim potrošačima u vršnim satima – kazala je Pompili, objašnjavajući mere koje Vlada Francuske preduzima kako bi obezbedila sprečavanje eventualnih širih restrikcija za stanovništvo ove zemlje, prenosi franceinfo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Francuska ministarka ekologije Barbara Pompili izjavila je da je zatražila od izvršnog direktora EDF-a (Francuska elektroprivreda) da nuklearne reaktore restartuje ranije nego što je planirano. Prema njenim rečima, to je uradila sa ciljem pomoći u vezi sa “energetskim kolapsom” koji se dešava širom Evrope.

– Pitala sam zaposlene u EDF-u da rade na puštanju u rad nukleranih rektora ranije, iako je to bilo planirano tek za sredinu januara. Ovo radimo kako bismo bili spremni za bilo kakve moguće nestašice električne energije – izjavila je ministarka Pompili.

Sve ovo dešava se usled pritiska na najveće proizvodne generatore u Francuskoj, što je uslovilo obustavu održavanja atomskih postrojenja, što je za posledicu imalo najviše ikada cene struje u istoriji u Francuskoj. Privreda i građani su se ionako več borili sa previsokim cenama struje i uvećanim računima, a najnovije vesti su ih dodatno zabrinule. Svi se plaše restrikcija struje, za koje veruju da će uslediti usled najavljene ekstremno hladne zime i niskih temperatura.

Francuska ministarka ekologije navodi da se mogu izbeći restrikcije struje jedino ukoliko se nuklearni reaktori ranije restartuju. Ona je objasnila da je francuska Vlada postigla dogovore sa nekim kompanijama oko redukcije proizvodnje struje u najfrekventnijim satima, u zamenu za finansijsku naknadu države. “Ukoliko se dese ekstremno niske temperature, Francuska je sposobna da umanji napon koji se isporučuje potrošačima, koji će za njih biti jedva primetan”, zaključila je Pompili.

Više od četvrtine EDF-ovih atomskih reaktora je trenutno obustavilo proizvodnju, što je neobično visok broj za ovo doba godine. Pandemije koronavirusa poremetila je program održavanja pogona, stoga je uprava EDF-a bila prinuđena da zaustavi još dva reaktora i produži obustavu rada na još dva iz bezbednosnih razloga.

Francuska ima 56 nukleranih elektrana. Electricite de France (EDF), nacionalna elektroprivredna kompanija, pozvana je da ubrza redovne remonte svojih nuklearnih postrojenja i čim pre ih vrati ma mrežu. Francuska se ovih dana suočava sa manjkom od 11.000 MWh/h energije, koji namiruje iz uvoza po do sada nezabeleženim cenama. Na berzi električne energije prošle nedelje vršni sati za januar 2022. su se trgovali po neverovatnih EUR 1200/MWh, a sa dolaskom zime očekuje se da će ona i dalje rasti.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar