Osuđen mladić (20) koji je nožem UBADAO prolaznike u Nišu: Razlog napada je BIZARAN

Jovanović je proglašen krivim za četiri krivična dela nanošenja lake telesne povrede

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Objektiv.rs/Tamara Gak, Shutterstock

Vasilije Jovanović (20) iz Niša osuđen je na šest godina i šest meseci zatvora, uz meru obaveznog lečenja i meru čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, koje mogu trajati i duže jer je 18, 23. i 24. juna prošle godine na ulici, bez ikakvog razloga, nožem izbo četvoricu slučajnih prolaznika kojima je naneo lake telesne povrede. Pritvor mu je produžen do pravosnažnosti presude.

Jovanović je proglašen krivim za četiri krivična dela nanošenja lake telesne povrede.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sudija Valentina Miladinović Pešić rekla je u obrazloženju presude da je sud prihvatio poslednje veštačenje Medicinskog fakulteta po kojem je okrivljeni bio bitno smanjene uračunljuvosti zbog čega su Jovanoviću izrečene i zatvorska kazna i mera lečenja. Vreme provedeno na lečenju će se uračunati u dužinu zatvorske kazne, a mera lečenja može trajati i duže od zatvorske sankcije ako bude potrebe.

– Činjenično stanje nije bilo teško utvrditi. Što se tiče visine kazne koja za ovo delo iznosi tri godine, sud je imao u vidu sve okolnosti i način izvršenja dela. Otežavajuća okolnost je bila to što su oštećeni lica koja ne poznajete i koja su birana “ad hok” a kao olakšavajuće okolnosti su uzete godine starosti i ranija neosuđivanost, s tim što su otežavajuća okolnost je po oceni suda daleko ispred olakšavajućih pa je doneta ovakva kazna – rekla je sudija Miladinović Pešić.

Dvojica oštećenih koji su istakli odštete zahteve su upućeni na parnicu.

Podsetimo, prvi incident dogodio se na Bulevaru Nemanjića gde je izboden S. I. (20), a potom je u ulici Branka Krsmanovića oštrim predmetom uboden V. Đ. (30), dok su dan kasnije u ulici Ljube Didića povređeni S. M.(19) i njegov drug A. K. (24).

Branilac okrivljenog advokat Momčilo Kovačević u završnoj reči predložio je sudu da Jovanovića oslobodi krivične odgovornosti jer je bio smanjene uračunljivosti ali da mu izrekne meru lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, kako bi se popravio i postao uzoran član društva. Kovačević je rekao da su veštaci Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu utvrdili da je psihičko stanje okrivljenog bilo takvo da to isključuje njegovu krivičnu odgovorsnot pa bi ga zbog toga trebalo osloboditi krivice, ali da je saglasan da bude upućen na lečenje u adekvatnu ustanovu.

– Okrivljeni je apsolutno mlad čovek, treba mu pružiti šansu, prvo da se izleči a potom i da se kroz to lečenje popravi i da ne bude više asocijalan već primeren član društva, istakao je Kovačević.

 Saobraćajna nezgoda na Novom Beogradu: Kamionom se ZAKUCAO u semafor, pa u banderu

Identifikovan uz pomoć kamera

Nišlije u vreme ovih napada i saznanja da neko nasumično ubada ljude na ulici, danima živeli u strahu, sve dok Jovanović nije uhapšen. Njegovoj identifikaciji značajno je pomogao je snimak sa nadzornih kamera u ulici Ljube Didića a prepoznali su ga i mladići koji su u toj ulici povređeni. Posle hapšenja, napade na nepoznate prolaznike obrazložio je time da mu se nije sviđalo kako se “šire dok idu ulicom”.

Kao maloletnik nožem pokušao da ubije tinejdžera

Jovanović je sin lokalnog sveštenika iz Niša i 2016. godine je još kao maloletnik već počinio teško krivično delo. On je tada pokušao da nožem ubije tinejdžera V. J. (17) koga je ubo nožem u stomak nanevši mu teške telesne povrede opasne po život. Povređeni je jedva preživeo, izgubio je tri litra krvi, a izvađeni su mu bubreg i slezina, dok je u bolnici proveo mesec i po dana a Jovanović je kažnjen upućivanjem u vaspitno-popravni dom.

BONUS VIDEO:



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar