Asanž imao MOŽDANI UDAR u zatvoru? Oglasila se verenica osnivača Vikiliksa, evo šta je rekla

Aktivisti i mediji već odavno ukazuju na Asanžovu pravnu borbu i sve lošije zdravlje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž doživeo je manji šlog u britanskom zatvoru koji je posledica ekstremnog stresa zbog borbe protiv ekstradicije u SAD, tvrdi njegova verenica Stela Moris.

Asanžu je dijagnostikovan tranzitorni ishemijski napad posle jednog od pojavljivanja pred Višim sudom u oktobru, rekla je Moris za list Mejl on sandej.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tranzitorni ishemijski napad (TIA) je neka vrsta “mini šloga” i najava za pravi moždani napad. Pacijenti koji dožive TIA moraju da budu medicinski zbrinuti. Asanž je posle napada 27. oktobra bio odveden na magnetnu rezonancu i stavljen je na lekove.

– Džulijanu je teško i plašim se da bi ovaj incident mogao da bude prethodnica većem napadu. To samo doprinosi našim strahovanjima da li će moći da preživi ovu dugu pravnu bitku koja i dalje traje – rekla je Moris koja sa Asanžom ima dvoje dece.

Britanski sud u petak je odobrio zahtev SAD za izručenje Asanža, zahtev koji je prethodno blokirao zbog Asanžovog pogoršanja mentalnog zdravlja. Iako presuda nije konačna i na nju može da se žali Asanžov pravni tim, ona dovodi bivšeg šefa Vikiliksa na korak bliže suđenju na tlu SAD, gde se suočava sa mogućih 175 godina iza rešetaka ako bude osuđen za špijunažu.

– Neprekidni sudski slučajevi su psihički izuzetno stresni – rekla je Moris.

– Pogledajte životinje u kavezima u zoološkom vrtu. To im skraćuje život. To se dešava sa Džulijanom – dodala je.

Aktivisti i mediji već odavno ukazuju na Asanžovu pravnu borbu i sve lošije zdravlje. Specijalni izvestilac UN za torturu Nils Melcer, čiji je tim posetio Asanža u Belmaršu, rekao je 2019. da je zatvorenik pokazivao “sve simptome tipične za produženo izlaganje psihičkoj torturi”.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar