Alternativna teniska istorija: Šta bi bilo da nema Noleta, Rodžera i Rafe? Da li bi Marejev kuk izdržao?

Prosto ništa ne bi bilo isto bez čuvene "velike trojke"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:

Nema sumnje da su u poslednjih petanestak godina Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković obeležili istoriju tenisa, a ujedno su postali trojica najboljih svih vremena.

Uprkos tome što niko od njih nije završio karijeru već godinama se vode polemike na temu ko je najbolji od sve trojice.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, niko se nije zapitao kako bi tenis izgledao da “velika trojka” nikada nije postojala?

Mi ćemo pokušati da vam približimo ovu alternativnu istoriju tenisa, koja bi bila potpuno drugačija da se Novak, Rodžer i Rafa nikada nisu ni rodili.

Naravno, ovde ćemo se pre svega baviti onime što kompletna javnost smatra najvažnijim argumentom u borbi za najvećeg teniser svih vremena, a to je broj osvojenih grend slem titula.

Pre ove računice kada izbrišemo 60 grend slem titula Nadala, Đokovića i Federera na čelu liste sa najviše grend slemova nalazi se Pit Sampras sa 14 osvojenih grend slemova.

U vremenu bez Rodžerovog jednoručnog bekhenda

Za početak sagledaćemo ko bi osvojio 20. grend slem titula, koje su danas u vlasništvu Federera.

Švajacarac je prvi trofej na velikom turniru uzeo 2003. godine u Londonu protiv australijskog tenisera Marka Filipusisa (1), kome bi to bio prvi grend slem.

Naredne 2004. godine Rodžer je slavio u Australiji protiv Marata Safina (3), Londonu protiv Endija Rodika (2) i Njujorku protiv Lejtona Hjuita (3).

Sledeća sezona Federeru je donela dva grend slem trofeja jedan na Vimbldonu gde je ponovo bio bolji od Endija Rodika (3) i drugi na US openu posle pobede nad Andreom Agasijem (9).

Još jedna sezona u kojoj je Švajcarac osvojio tri grend slema bila je 2006. godina, a tada je redom pobeđivao prvo u Australiji Markosa Bagdatisa (1), potom Rafaela Nadala na Vimbldonu, a opet mu je dežurni krivac bio Endi Rodik (4), ovoga puta u Americi.

Pošto brišemo i Nadala, ovde ćemo uračnati dve titule Markosu Bagdatisu (2), pošto je on igrao polufinale na Vimbldonu 2006. godine baš kao i Jonas Bjorkman, ali zbog toga što je bio nosioc Kipraninu ide trofej.

Identičan rezultat Rodžer pravi i naredne godine prvo u Melburnu osvaja grend slem protiv Fernanda Gonzaleza (1), potom na londonskoj travi protiv Nadala i u Njujorku protiv Đokovića.

Neračunajući Rafu i Novaka na ova dva turnira titule bi najverovatnije osvojili Rišar Gaske (1) i Nikolaj Davidenko (1).

U 2008. godini Federer je osvojio sam US open pošto je u velikom finalu pobedio Endija Mareja (3), kome bi to bio prvi trofej na grend slem turnirima.

Naredne 2009. godine Rodžer osvaja svoj prvi Rolan Garos pobedivši u finalu Robina Soderlinga (1), dok par meseci kasnije osvaja novi Vimbldon protiv starog dužnika Endija Rodika (5).

Tada već kreće da opada intezitet tenisa kod Švajcarca pa u 2010. osvaja samo titulu u Melburnu pobedom na Endijem Marejem (4).

Marej (5) pada u borbi protiv Rodžera i dve godine kasnije Vimblodnu. Do narednog grend slema Federer čeka punih pet godina i meča sa Nadalom u Melburnu, a umesto njih dvojice u našu računicu ulazi Sten Vavrinka (4).

Iste godine svoj pretposlednji grend slem Švajcarac uzima na Vimbldonu pošto je bio bolji od Marina Čilića (2). Upravo Čilića (3) Federer dobija i na svom za sada poslednjem grend slemu u Australiji 2018. godine.

Šta bismo mi bez najboljeg top spina svih vremena

Drugi na redu je legendarni “kralj šljake” neprikosnoveni Rafael Nadal, koji takođe ima 20 grend slem titula.

Za razliku od Rodžera, Španac je u periodu od 2005. do 2007. godine uzimao isključivo titule na Rolan Garosu, a tada je bivao bolji od Marijana Puerta (3) i dva puta od Federera, ali zbog naše računice mi titule pišemo Nalbandijanu (1), odnosno Davidenku (2).

Već naredne 2008. godine popularni “Bik sa Majorke” nastavlja dominaciju na pariskoj šljaci protiv Federera, a velikog rivala dobija par meseci kasnije u Londonu. Ovde titule idu Monfisu (1) i Safinu (4).

Prekid niza trofeja u Parizu prekida se 2009. godine kada Rafa osvaja samo trofej u Melburnu pošto ponovo u finalu pobeđuje Federera, ali zbog plasmana u polufinale ovde nova titula ide Rodiku (6).

Prva sezona Rafaela Nadala sa tri grend slem titule bila je ona 2010. godine, a tada je prvo na svom terenu slavio protiv Soderlinga (2), potom u Londonu protiv Berdiha (1) i na kraju na US openu protiv Đokovića, ali titula ide Mihailu Južnom (1).

Naredna tri grend slema Španac uzima na Rolan Garosu pobedama nad Federerom, Đokovićem i Fererom (1), ali zbog našeg načina računanja ovde se trofeji pišu Mareju (6) i još jedan Fereru (2). Te 2013. godine dobija Đokovića u Njujorku, što je u našem slučaju novi trofej za Rišara Gaskea (2).

Tada se dešava ogroman pad u igri Nadala pre svega zbog povrede, pa na naredni grend slem čeka pune četiri godine, odnosno do Rolan Garosa 2017. godine kada je bio bolji od Stena Vavrinke (5),  da bi novi trofej uzeo u Njujorku pobedom nad Kevinom Andersonom (1).

Ponovo Rafa 2018. i 2019. vezuje dve titule na pariskoj šljaci, a oba puta biva bolji od Dominika Tima (3). Iste 2019. godine osvaja US open pošto u finalu pobeđuje Danila Medvedeva (2).

Svoju poslednju titulu Rafa osvaja u septembru 2020. godine na Rolan Garosu, koji je bio pomeren usled pandemije koronavirusa kada pobeđuje Novaka Đokovića, a ovde se prvi grend slem računa Stefanosu Cicipasu (1).

Ritern kakav planeta Zemlja nikada nije videla

Nema sumnje da je Novak Đoković u poslednjih deset godina najdominantniji teniser, a o tome svedoči njegovih 19 od ukupno 20 grend slemova.

Do prve titule Srbin stiže u Australiji sada veće davne 2008. godine pošto je posle velike borbe savladao tada veoma talentovanog Žoa Vilfreda Congu (1).

Novu grend slemu titulu Novakovi fanovi čekali su pune tri godine, kada im je on poklonio čak tri trofeja. Prvo je u Melburnu pao Marej (7), a potom u Londonu i Njujorku Nadal, u slučaju naše računice sve tri titule se pišu Endiju Mareju (9).

Naredna godina ipak nije bila toliko uspešna pošto Đoković uspeva da odbrani samo titulu u Australiji pobedom nad Rafaelom Nadalom, a zbog ponovnog učešća u polufinalu Marej (10) dobija još jednu titulu po našoj računici.

Upravo Britanca Novak pobeđuje sledeće 2013. godine u Melburnu, što nas već sada dovodi do činjenice da bi Marej (11) prosto dominirao bez “velike trojke”.

Već naredne 2014. godine Đoković uspeva da osvoji novi trofej na Vimbldonu pošto u finalu biva bolji od Rodžera Federera, u ovom slučaju do svoje prve gren slem titule dolazi Miloš Raonić (1).

Jedna od najuspešnijih sezona u karijeri Novaka Đokovića svakako je 2015. godina kada je osvojio titule u Melburnu pobedom protiv Mareja (12),  potom trijumfom nad Federerom u Londonu, što ponovo znači trofej za Mareja (13) i na kraju pobedom u Njujorku protiv Federera, odnosno u ovom slučaju titula ide Stenu Vavrinki (6).

Marej (15) ponovo biva žrtva Novakovih titula 2016. godine kada Srbin osvaja prvo Australiju, a onda i debitantsku titulu u Parizu.

Pune dve godine je Đoković potom čekao na grend slem titulu, a onda je u finalu Vimbldona 2018. godine pobedio Kevina Andersona (2), a samo par meseci kasnije u finalu US opena Huan Martina del Potra (2).

U 2019. godini Novak pobedama nad svojim najvećim rivalima Rafom i Rodžerom dolazi do titula u Melburnu i Londonu, a ovde se titule pišu Cicipasu (2) i Robertu Bautisti Agutu (1).

Dok Đoković 2020. godine osvaja samo Australijan open pobedom nad Dominikom Timom (4), ove još uvek aktuelne 2021. uspeva da se domogne čak tri grend slema. Redom su ove sezone padali Medvedev (3) u Melburnu, Cicipas (3) na Rolan Garosu i Mateo Beretini (1) na Vimbldonu.

Podatak, koji nam svakako nešto otkriva nakon ove analize jeste da bi Endi Marej bio najdominantniji teniser svih vremena kada se govori o broju grend slem titula pošto bi ih imao čak 15, odnosno jednu više od Pita Samprasa.

Ipak, teško je tenis zamisliti bez ljudi koji su verovatno kroz ovih deceniju i po postali veći od njega.

Piše: Jovan Jovanović

Kada će dokumentarac o Đokoviću? Oglasio se Novakov tim, evo šta su poručili



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar