Novi kancelar Austrije sarađuje sa Srbijom: Nehamer skoro posetio Beograd i govorio o KiM

Govoreći povodom Dana Evrope 9. maja, ukazao je na značaj širenja Evropske unije na Zapadni Balkan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Novi lider Narodne partije Austrije (OVP) Karl Nehamer, koji je bio generalni sekretar OVP na početku reforme stranke, mogao bi vratiti narodnjake svojoj izvornoj konzervativnoj politici, manje liberalnoj nego pod prethodnikom Sebastijanom Kurcom.

Sa Srbijom je negovao dobru saradnju na mestu ministra unutrašnjih poslova, ove godine je posetio Beograd, a u Beču, pre par meseci, primio je šefa srpske diplomatije Nikolu Selakovića i svog resornog kolegu Aleksandra Vulina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nehamer važi za hardlajnera, što je dokazao na mestu ministra unutrašnjih poslova, kada je vodio striktnu politiku prema migrantima, posebno iz Avganistana. On se ujedno zalagao i za tešnju saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv ilegalne migracije, stavivši im na raspolaganje ljudstvo i opremu. Prilikom posete Srbiji, u aprilu ove godine i susretu sa Aleksandrom Vulinom, Nehamer je ocenio da Srbija i Balkan ne mogu postati parking za migrante.

Reagujući na upad pripadnika ROSU na sever Kosova, 13. oktobra, Nehamer je poručio da nasilje nije rešenje i ne može biti oruđe politike. Nehamer je tada, na konferenciji za medije u Prištini, podsetio da je Austrija zemlja koja nije članica NATO-a sa najvećim kontigentom pri Kforu. Ukazao je da je važno da se ne izazovu tenzije i dodao da ga “raduje da kosovska policija odmereno deluje”.

Govoreći povodom Dana Evrope 9. maja, ukazao je na značaj širenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

– Već dve decenije imamo tesnu bezbednosnu političku saradnju s državama tog regiona. Zapadni Balkan je odlučujući, pre svega i za stabilno bezbednosno stanje u Austriji – naglasio je Nehamer.

Tokom pandemije je Nehamer bio čvrst u stavu da treba kažnjavati sve koji krše mere i lokdaun. Nehamer je rođeni Bečlija, koji je, posle školovanja, dobrovoljno prišao vojsci, gde je završio službu činom poručnika. Zatim je radio u obuci oficira pri Ministarstvu odbrane, i kao trener za komunikaciju i u Političkoj akademiji OVP.

BONUS VIDEO:



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar