Greju vas i pomažu da smršate: Zašto su dobre BRAON masnoće i u kojim namirnicama ih ima?

Ova materija ne povećava kilažu, već radi potpuno suprotno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: MAXIMILIAN STOCK LTD / Sciencephoto / Profimedia

Na pomen masti u telu, ljudi uglavnom pomisle na sve negativno. Međutim, malo je kome poznato postojanje dobrih masti u organizmu.

Jedna od njih je i braon masnoća, za koju čak ni medicina nije znala do skoro.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Razlog je prosto to što se braon masti teško detektuju u organizmu.

Ukoliko ste ovu materiju odmah povezali sa salom i nezdravom hranom, prevarili ste se. U odnosu na salo, braon masnoća je organizmu mnogo korisnija.

Svaki ljudski organizam ima bar malo braon masti. Za razliku od bele masti, koja skladišti kalorije, ćelije braon masti sagorevaju energiju i proizvode toplotu.

Braon masno tkivo ili bron masnoće su bogate mitohondrijama koje mu daju tamniju nijansu. U organizmu beba, braon masnoće se nalaze u velikim količinama, ali se one smanjuju u toku rasta.

Ova materija se može održati u organizmu do tridesetih godina, ali već u poznijem životu, nje nema u telu. Ove masti se najčešće skupljajuna ramenima i oko vrata.

Foto: Shutterstock

Salo koje vidimo stomaku i koje se dobija nakon slatkiša i nezdrave ishrane je bele boje, jer ono sakuplja energiju – kalorije, dok braon može da ih troši. Drugim rečima, braon masti su sastojak koji može ubrzati metabolizam i pomoći kod rešavanja viška belog sala.

Zimi se braon masnoće posebno aktiviraju, pa se čak i povećava broj ćelija ove materije. Ona je značajna zbog toga što nam omogućava da očuvamo našu telesnu temperaturu u hladnim danima.

Životinje iz porodice sisara to koriste kako bi svoju temperaturu održavali konstantnom.

Foto: Shutterstock

Takođe, braon masnoća pomaže i bebama u termoregulaciji, jer one ne umeju da drhte ili cvokoću zubima, što su prirodni refleksi čoveka kada pokušava da održi telesnu temperaturu.

Kod odraslih osoba koje su izložene niskim temperaturama, braon mast može da posluži kao „unutrašnja jakna“ jer zagreva krv, koja zatim protiče kroz ljudsko telo i greje ga.

Foto: Shutterstock

Određeni tip ishrane podstiče donekle razvoj ćelija braon masnoća.

To su prvenstveno  beli luk, jabuke, kurkuma, ruzmarin, majčina dušica i morske alge.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Novosti Magazin, stil.kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar