Planirate da IZDATE stan? Jednu stvar MORATE da znate

Kratkoročno izdavanje nekretnine se prijavljuje Poreskoj upravi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pexels/PhotoMIX Company

Tržište nekretnina doživelo je nedavno pravi bum u Srbiji, a cene najma stambenog prostora ponegde su skočile i do 30 odsto. Onima koji već neko vreme razmišljaju o tome da izdaju svoju garsonjeru ili neki veći stan koji “zvrji” prazan, takav podatak mogao bi da zvuči prilično primamljivo.

Ipak, treba imati u vidu obaveze koje to nosi sa sobom. Jedna od njih svakako je i porez koji treba platiti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naime, porez na dugoročno izdavanje nekretnina u Srbiji iznosi 20 odsto, a ko ga plaća zavisi od toga ko je zakupac, odnosno da li je u pitanju fizičko ili pravno lice, kaže za B92.net Milan Trbojević, poreski savetnik.

Ukoliko je, na primer, stan izdat fizičkom licu za 100 evra, zakupodavac treba da plati 20 evra poreza državi.

U slučaju da se izdaje poslovni prostor, lokali, kancelarije i slično, porez plaća pravno lice koje je zakupac.

– Međutim, ukoliko se radi o kratkoročnom izdavanju nekretnine do 30 dana, porez se obračunava drugačije – ukazuje sagovornik.

Onda se, pojašnjava, plaća paušalno, godišnje pet procenata prosečne mesečne zarade (oko 3.260 dinara) u Srbiji po ležaju.

– Takođe, za te dve kategorije postoji razlika i u načinu prijavljivanja odnosno dobijanja poreskog rešenja – objašnjava Trbojević.

Kratkoročno izdavanje nekretnine se prijavljuje Poreskoj upravi i od nje dobija poresko rešenje, dok se dugoročno rentiranje prijavljuje elektronski i dobija se broj računa na koji se plaća kao i poziv na broj.

BONUS VIDEO:Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar