Medicinski deo Kriznog štaba tražio HITNU SEDNICU zbog novog soja: Dve glavne teme na stolu

Novi soj je već potvrđen u Evropi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Vladimir Sporic

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa još nije zakazana, ali kako se saznaje, medicinski deo je tražio da se članovi hitno sastanu zbog novog soja korona virusa – omikrona, koji je sve bliži Srbiji.

Podsećamo, on je potvrđen i u Austriji, a i sam predsednik Aleksandar Vučić danas je izjavio da je pitanje kada će se on pojaviti i kod nas.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Što se tiče pojave omikrona, ako je u Austriji registrovan, pitanje je dana kad će i kod nas biti. Imamo značajan pad brojeva u odnosu na pre 7 dana, i taman kad je sve bolje i bolje, samo nam je taj omikron još falio – rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da očekuje da za 5,6 meseci imamo super vakcinu i da se rešimo svih problema, pa da ćemo je proizvoditi u Srbiji.

– A do tada da se čuvamo koliko je to moguće. Vakcinacija je od ključnog značaja. Niko u svetu još ništa ne zna o tom novom soju, kako mi da znamo.

Kako se saznaje, odmah kada su prošle nedelje stigle vesti iz sveta o omikronu, medicinski deo Kriznog štaba je tražio hitnu sednicu.

Glavna tema biće novi soj, a druga po redu tačka dnevnog reda biće školski raspust za koji epidmeiolozi traže da počne 20. decembra.

Portugal je postao poslednja evropska zemlja koja je potvrdila slučajeve novog soja korona virusa, omikron. Potencijalno zarazniji od ranijih sojeva, varijanta koja je prvi put identifikovana u Južnoj Africi proširila se na najmanje 15 drugih zemalja u svetu, što je navelo nekoliko nacija da pojačaju mere suzbijanja.

Pre njega su Švajcarska, Danska, Holandija, Austrija, Nemačka, Češka, Italija, Velika Britanija i Belgija takođe objavile da su registrovale slučajeve novog soja.

Pored evropskih zemalja, omikron soj je potvrđen još u Australiji, Bocvani, Kanadi, Hongkongu i Izraelu.

Poslednja sednica Kriznog štaba održana je 4. novembra. Tada je doneta odluka da su kovid propusnice u ugostiteljskim objektima umesto od 22 časa, obavezne od 20.

BONUS VIDEO:

Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar