Voda u Pirotu ISPRAVNA za PIĆE: Na određenim lokacijama biće postavljene stanice za merenje amonijaka

Prema njegovim rečima, izvesnije procene će moći da se daju večeras, kada budu poznati rezultati merenja mernim instrumentima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ / nr

Analize su pokazale da je voda u Pirotu ispravna za piće i u gradu i u selima, a tokom večeri biće postavljene dve mobilne merne stanice koje mere koncentraciju amonijaka u vazduhu i to u gradu, u industrijskoj zoni, koja je najugroženija i na lokaciji nedaleko od mesta akcidenta, izjavio je danas gradonačelnik Pirota i komandant Štaba za vanredne situacije Vladan Vasić nakon poslednje sednice Kriznog štab.

Naveo je da je prema informacijama nadležnih službi, najveća opasnost prošla i da ona narednih sati može da bude sve manja, ali da će to ipak zavisiti i od vetra i drugih faktora, zbog čega može da dođe do privremenih povećanja nekih parametara.

Prema njegovim rečima, izvesnije procene će moći da se daju večeras, kada budu poznati rezultati merenja mernim instrumentima.

– Radni tim koji se bavi saniranjem posledica, a kojim rukovodi pomoćnica ministra za saobraćaj i infrastrukturu Anita Dimovski predočila nam je redosled koraka na saniranju situacije na mestu akcidenta. Očekuje se da narednih nekoliko dana budu uklonjene cisterne koje nisu ispale iz šina, one usmerene ka Nišu biće izvučene kasnije, a cisterne orjentisane ka Pirotu biće izvučene u pravcu Pirota – rekao je Vasić.

Naveo je da će ostati lokomotive koje su prevrnute, a ima ih četiri i istakao da je utvrđeno iz koje cisterne curi amonijak, da on curi u malim količinama, a curenje će prema mišljenju ljudi iz kompanije Eliksir iz Prahova trajati još najmanje 48 sati.

Vasić je zahvalio Ministarstvu za zaštitu životne sredine jer je obezbedilo dva merna instrumenta za merenje koncentracije amonijaka od kojih će jedan biti postavljen u industrijskoj zoni, a drugi što je moguće bliže mestu incidenta, na lokaciji Sopotski han.

Istakao je da do sutra ne može ništa novo da se kaže kada je reč o radu škola, vrtića i da za sada na snazi ostaju iste preporuke i naredbe.

– To znači da škole i vrtići ne rade i pređu na onlajn nastavu, ako je to moguće, a preporuka radnim organizacija je da do sutra ujutru ne organizuju rad – rekao je Vasić i dodao da se nada da će Krizni štab ujutru imati bolje i optimističnije rezultate.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar