Papreno PUMPAJU cene na pijacama uoči posta: Za ovu namirnicu moraćete da izdvojite mnogo više novca

Objektiv na pijaci sa prodavcima i kupcima koji ne kriju gnev zbog poskupljenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vladimir Milovanovic

Šaran, oslić, pastrmka, skuša, tolstolobik, losos, orada, samo su neke od raznovrsne ponude riba koje se mogu naći u ribarnicama na omiljenoj pijaci Novobeograđana u Bloku 44, koji su prethodnih dana ogorčeni jer je njihova omiljena namirnica poskupela za čak 800 dinara. Ukoliko vam se, recimo, jede pagar, za ovaj delikates moraćete da izdvojite čak 2.390 dinara. S druge strane, oni koji ne poste ili jednostavno ne konzumiraju ribu, za 1.150 dinara mogu kupiti kilogram sveže junetine u mesari preko puta ribarnice.

Kako za Objektiv kaže ribar Miša (60), cena morskih plodova skočila je zbog Velikog božićnog posta koji počinje u nedelju i traje sve do Badnjeg dana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Nažalost, poskupljenje se nekako nametne u periodu posta. Kukaju građani, posebno naši stalni kupci. Ali šta da radimo, nije do nas – kaže naš sagovornik. Iako nam kupci koji su ulazili u ribarnicu kažu da je riba mnogo skupa i da je luksuz jesti je svaki drugi dan, ipak je kupuju, a najviše skušu, čija cena iznosi 590 dinara.

– Neko posti ceo post, ali ne jede ribu svaki dan. Pa ne jedemo ni meso non-stop. Ali dva puta nedeljno je sasvim normalno konzumirati ovu namirnicu. Pored skuše, kupuju se i šaran, girice, pastrmku, ali i kozice (vrsta morskih račića), hobotnice, lignje, dagnje… Pored sveže ribe, u ponudi je i smrznuta riba, ali i pržena.

Foto: Vladimir Milovanovic

NIŠTA BEZ MORSKIH PLODOVA

Iako ne posti, instruktorka vožnje Milica Ilić (49) bar dva puta nedeljno kupuje ribu.

– Često kupujem ribu, jeste poskupela, ali ko voli da je jede, kupiće je i neće se žaliti. Pa pobogu, riba je jedna od najzdravijih namirnica, znate li koliko sadrži omega-3 masnih kiselina? Kad bi to znali svi građani naše zemlje, svi bi jeli ribu, a ne samo masne ćevape i pljeskavice.

Za razliku od nje, Snežana Mitić jede ribu samo za porodičnu slavu Sveti Nikola.

– Nažalost, tako sam nasledila od porodice, pa je ne konzumiram često. Volim da je jedem, kao i druge morske plodove, ali samo kada mi se ukaže prilika. Ipak je skupa – ističe naša sagovornica.

SAMO SARDINA DOLAZI U OBZIR

Sava Šumar (60) uverava da su bakalar, orada i losos vrste ribe koje jedu buržuji, s obzirom na to da im je cena preko 1.500 dinara.

– Hvala bogu, moju porodicu čini šest članova. Kada bih stalno kupovao lososa ili tunu, ja treći dan ne bih imao hleba da jedem. Tako da sam zadovoljan šaranom, pastrmkom, čak i girice volimo da jedemo. Kad žena isprži i preko stavi krompir, ništa lepše nema. Ali pošto je sad sve poskupelo, videćemo, bogami, da li ćemo je i dalje jesti. Jeftinija je sardina.

PIŠE: SANJA RADOVANOVIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA.

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar