Okitite JELKU zajedno: 10 načina da naučite dete kako da se ophodi prema NOVOGODIŠNJOJ dekoraciji

Ukrašavanje može da počne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

S obzirom da Decembar uskoro stiže, idealno je vreme da pripremite jelku za ukrašavanje. Gotovo da nema ništa lepšte od uživanja u novogodišnjem duhu. Novogodišnje jelke, šareni ukrasi, lampioni i praznična atmosfera već su uveliko svuda oko nas.

Deca su najviše uzbuđena zbog predstojećih praznika, oni se raduju dekoraciji, poklonima, gostima i naravno Deda Mrazu. Dok se deca raduju, mnogi roditelji se pitaju da li i na koji način da okite svoju jelku ako su im deca mala.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jelka je omiljeni deo novogodišnje dekoracije. Ipak, kada imate malu decu, jelka lako može postati omiljena igračka. Deca su mala i ne razumeju, pa lako mogu potpuno da pokvare dekoraciju, a što je najgore, i da povrede sebe.

Naučite dete kako da se ophodi prema dekoraciji

Istina je da jelke privlače pažnju dece i da nije neobično da počnu da diraju ukrase.

Foto: Shutterstock

Ovo je situacija pogodna za učenje dece. Najbolje je da kićenje jelke obavite zajedno sa decom i da ovu aktivnost iskoristite da na kreativan način provedete vreme sa decom i tom prilikom ih naučite kako treba da se ophode prema ukrasima i jelkama u kući i van nje.

Postoji nekoliko saveta i načina da osigurate jelku i sprečite potencijalne povrede deteta:

1. Stavite jelku negde gde je dete ne može dohvatiti, na primer, na neku policu ili iza garniture, naročito kada je u pitanju beba koja ne može da se popne.

2. Ako su u pitanju starija deca, dajte im priliku da se na adekvatan način bave ukrašavanjem jelke i postavljanjem ukrasa.

3. Napravite dogovor o tome šta ko radi (na primer, tata postavlja jelku i lampice, dete ukrasne trake i ukrase na niskim granama, a mama ukrase na visokim granama).

Foto: Shutterstock

4. Napravite “ogradu” oko jelke pomoću paketića i poklona, da dete ne bi moglo da je dohvati.

5. Stavite na jelku ukrase koji zveckaju. Ovo je odličan način da čujete čim joj dete priđe.

6. Na donjem delu jelke, koje dete može da dohvati, neka budu oni ukrasi koji su u redu za igru. Iznad stavite one osetljivije, lomljivije i koji potencijalno mogu da povrede dete.

7. Birajte ukrase koji nisu previše lomljivi, stakleni ili mogu lako da puknu.

8. Ako postoji način, vežite ili fiksirajte jelku, kako dete ne bi moglo da je obori.

9.Kada stavljate lampice, neka utičnica bude iza jelke, kako je dete ne bi dohvatilo.

10. Objasnite detetu da kada ste završili ukrašavanje jelke, ona više ne treba da se dira da se ne bi rasturila.

Raduje vas kićenje jelke? Psiholozi su utvrdili zbog čega treba da je okitite već DANAS

Zapamtite: Odustajanje od jelke i novogodišnje dekoracije nije rešenje. Decu treba upoznavati sa pravilima ponašanja. Kada počnu da se kreću, ujedno treba da dobijaju informacije i objašnjenja vezana za ponašanje u različitim okruženjima i situacijama.

Deca će se sa jelkama i dekoracijom susresti i van kuće i apsolutno je moguće naučiti ih kako treba da se ponašanju. Uvek je bolje naučiti dete adekvatnim reakcijama, nego pospremati okruženje na taj način što će se držati van domašaja dece sve čemu ih još nismo naučili.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, yumama.com, logopediavramovic.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar