Srpski boks selektor: Dok su mnogi odustali zbog korone, mi smo se uhvatili u koštac s nedaćama! (FOTO)

Ništa ne dolazi preko noći, uvek iza velikog uspeha i rezultata stoji vreme i ogroman rad

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: BSS

Ni najveći optimisti, ni najveći zaljubljenici u plemenitu veštinu u Srbiji nisu mogli ni naslutiti da ćemo biti živi svedoci moderne boks istorije kroz planetarnu smortu koja je promarširala beogradskom Arenom od 24. oktorba do 6. novembra 2021. Srpska prestonica je po drugi put u istoriji bila domaćin Svetskog šampionata za boksere okupivši 101 naciju sa svih strana meridijana sa preko 1.200 boksera i članova stručnih štabova. Svedočili smo mnogim rekordima, ali i novitetima koji su lučonoše napretka kada je boks u pitanju. Kako na svetskom, tako i na domaćem nivou, prohujao je vetar reformi i udario čvrste temelje za budućnost.

Srbija je nakon 26 godina dobila novog boks heroja u liku i delu mladog Vladimira Mirončikova koji je našoj zemlji iskovao bronzu u srcu beogradske Arene. Olimpijskom boksu su u srpskoj prestonici udareni novi standardi koji su iznedrili pravu revoluciju plemenite veštine uvođenjem novčanih nagrada za osvojena prva tri mesta na šampionatu sveta. Prvi put zlatne medalje su bile od čistog zlata, šampioni su dobili šampioski pojas, oganizovan je spektakl koji do sada nije viđen u amaterskom boksu i o kome će se pričati kroz vekove.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Boks je otelovljenje hrabrosti, a Srbija je dokazala da je donosilac svetla, predvodnik na putu iz mraka. Kada su mnogi zbog pandemije koronavirusa ustuknuli, zatvorili se i odustali od borbe za bolje sutra, mi smo se uhvatili u koštac sa svim nedaćama i krenuli u bitke gde su samo pobede opcija. Pre samo četiri godine, kada je boks u našoj zemlji pao ispod svih margina, Nenad Borovčanin krenuo je u akciju oživljavanja boksa u Srbiji. Mnogi su se tada smejali, govorili da se uhvatio za nešto što je odavno etiketirano kao nemoguća misija, ali on nije odustao. Kao što nikada nije znao za poraz u ringu, tako zna samo za pobede i sada kao čelni čovek boksa u našoj zemlji. Uz ogrmonu pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne samo da je vratio boksu sjaj i širom Srbije otvorio besplatne boks škole, opremio sale, vratio višemilionski dug njegovih prethodnika koji su boks doveli do potpunog raspada, već nam je doneo i Svetsko prvenstvo i omogućio da doživimo ono što se već sad zove istorija – objašnjava selektor muške boks selekcije Srbije Milan Piperski.

Ništa ne dolazi preko noći, uvek iza velikog uspeha i rezultata stoji vreme i ogroman rad.

– Tačno tako. Poslednje četiri godine radi se kao nikada do sada. Od kampova za naše najbolje takmičare, preko priprema reprezentativaca, do ligaškog takmičenja koje je takođe bilo ugašeno deceniju i po, do osnivanja reginalne lige ex-YU što dodatno unosi kvalitet u boks na našim prostorima. Razmenjujući iskustvo, zajedničkim radom svi imamo veliku korist jer odmeravanjem snaga, razmenom ideja i iskustva videćemo gde smo i šta možemo dalje činiti kako bi stvorili kredite sa pokrićem za budućnost ovog sporta. Bitna je sadržina, a ne forma, bitna je izgradnja autoriteta, poštovanje svog poziva, koji je sada sistemski zaštićen – tvrdi selektor Piperski koji I sam već dugi niz godina ima školu boksa u rodnom Zrenjaninu.

Foto: BSS

Temeljnom analizom, postavkom strategije i velikim radom došlo se do velikih razultata I otklonjeni su postojeći propusti u boks sistemu, Ono na čemu se intenzivno radi, a što je žila kucavica budućnosti je trenerski kadar.

– Kvalitet samih trenera je jedan od elemenata koji uzrokuje postojeće stanje. Mogu se uočiti određeni trendovi porasta gledano u većem vremenskom periodu. Sve reforme na kojima se intenzivno radi imaju za cilj sticanje kvalitetnih i celovitih znanja koji će doneti optimalne rezultate za koje je uvek potrebno vreme, ali dosadašnjom reformom je postavljen dobar temelj koji će u godinama koje dolaze biti nadograđivan njihovom pravilnom primenom od strane svih ljudi uključenih u boks sistem Srbije. Edukacija trenera je prioritet, konastantno se radi na tom zadatku, već nekoliko godina obuku našim trenerima rade vrhunski majstori svog zanata, treneri sa Kube i iz Rusije.

Kvalitet srpskog boksa ide uzlaznom putanjom. To se moglo videti i tokom samog Svetskog prvenstva u Areni kroz borbe i rezultate naših reprezentativaca koji su ostavili srce u ringu.

– Ostavili su sladak ukus svima nama, jer pokazali su kako se bori za svoju zemlju, čak i kada su sudije sveta pravi dželati koji dobijenu partiju pripišu drugome. Borili smo se i izborili, imamo medalju, imamo i mlade snage sa kojima nastavljamo da radimo još jače i bolje, jer apetiti kako boksera tako i stručnog štaba reprezentacije, BSS, svih nas u boksu su porasli, zacrtali smo nove ciljeve, nove snove i idemo herojski, velikim radom i energijom njima u zagrljaj. Uveren sam da su medalje u Parizu 2024. blizu za srpski boks. A što da ne kažem, imaćemo olimpijskog pobednika u Parizu. Budite sigurni tek će se pričati o uspesima srpskog boksa – zaključio je selektor boks selekcije Srbije Milan Piperski, takođe nekada šampion naše zemlje i sveslovenskih zemalja.

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar