Boris Milošević: “Ćirilične ploče treba da se vrate u Vukovar”

Boris Milošević istakao je da potenciranje o spajanju škola izaziva zatvorenost srpske zajednice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/EFE/MIRO LELAS

Potpredsednik Vlade RH Boris Milošević izjavio je danas komentarišući situaciju u Vukovaru da “bi bilo dobro da se ćirilične ploče vrate u Vukovar. Ćirilica zaslužuje da bude u svim delovima Hrvatske u kojoj Srba ima u većem broju”.

– Problemi sa kojima se suočavaju Srbi su mnogobrojni, a najnovija inicijativa kojom bi se ukinula nastava na srpskom jeziku pod plaštom spajanja dece nije dobra. Potenciranje o spajanju škola izaziva zatvorenost srpske zajednice. Mi nemamo puno sredina u Hrvatskoj gde imamo nastavu na srpskom pa hajde da sada ukinemo i te škole. Smatram da decu treba promatrati, ne samo kao Srbe i Hrvate, već postoje sadržaji kroz koje oni mogu da nađu zajednički interes. Deca se više druže kad idu u istu smenu. Deca tamo idu u istu školu, veći je problem tamo gde idu u dvosmensku nastavu. Ukidanje manjinske nastave nije rešenje. Treba poslušati šta žele roditelji i struka – istakao je Milošević.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

O odnosima Srbije i Hrvatske Milošević je istakao da bi želeo da su oni bolji ali “Ne bih rekao da su odnosi lošiji nego ikad u poslednjoj deceniji”.

O nestalim i uslovima koje hrvatski zvaničnici stavljaju pred Srbiju na putu ka EU je rekao:

– U rešavanju sudbine nestalih nije postignut značajniji napredak, voleo bih da jeste. Teško mi je nekad da shvatim, kao čovek bih želeo da to sve ide brže. Treba shvatiti činjenicu da je od samog početka to sve išlo jako teško. Mi smo 16 godina imali odvojene popise, popise Hrvata i popise Srba, tek 2007. smo spojili popise – rekao je on.

Milošević smatra da prema svim nestalim osobama treba imati isti pristup. Pitanje nestalih je humanitarno pitanje. To je zajednički problem i moramo da nađemo zajedničko rešenje. Po meni su ključni razgovori i pokazivanje dobre volje s obe strane. Ja nisam direktno uključen u taj proces. Imam nameru da se više uključim i dam doprinos nalaženju zajedničkog jezika oko ove teme koja ne bi smela biti politička – govori.

– Ja sam prvenstveno za dogovor i razgovor. Prisila i uslovljavanje može izazvati samo kontrareakciju pa ćemo imati političko prepucavanje umesto rešenja problema. Istorija je pokazala da smo u vreme političkih prepucavanja imali zastoj u rešavanju ovog problema. Stalo mi je da to bude promatrano i rešavano isključivo kao humanitarno pitanje – ističe Milošević.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar