Upozorenje naučnika: Preti nam INVAZIJA VANZEMALJACA, ali ne onakvih kakve očekujemo

Pandemija virusa korona podigla je zabrinutost među naučnicima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Stalan razvoj u istraživanju svemira i uključivanje novih, privatnih kompanija u to istraživanje, predstavlja rizik za Zemlju od invazije vanzemaljaca, ali ne onakvih kakve očekujemo, upozoravaju naučnici. Oni navode da je pretnja zapravo invazija nepoznatih virusa i bakterija iz svemira.

Pandemija virusa korona podigla je zabrinutost među naučnicima u vezi sa epidemiološkom bezbednošću, a pojedini su čak iznosili i teorije o vanzemaljskom poreklu virusa koji nas je pogodio.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naučnici već dugo znaju da pojedini mikroorganizmi, kakvi su poliovirusi ili bakteriofagi, mogu da prežive vakum u svemiru i kosmičko jonizujuće zračenje.

Zato naučnici u novoj studiji, objavljenoj u naučnom časopisu “Biosajens”, upozoravaju na opasnost od svemirskih mikobakterija i virusa.

Opasnost ne preti samo nama od vanzemaljskih virusa, već i nebeskim telima na koje ljudi stižu od virusa sa Zemlje, upozoravaju naučnici, a opasnost je veća nego što se ranije mislilo.

– Gotovo je nemoguće istraživati nove planete bez prenosa mikroba – stoji u naučnom radu.

Naučnici objašnjavaju da pojedini organizmi imaju razvijenu toleranciju na uslove u svemiru, kao i da neki mogu čak i da rastu i evoluiraju u pojedinim svemirskim uslovima, kao što je mikrogravitacija.

Oni su se osvrnuli i na našeg najbližeg planetarnog suseda, Mars, koji je predmet sve većeg interesovanja svemirskih istraživača.

– Novi dokazi sugerišu da pojedini regioni ispod površine Marsovog tla mogu da podržavaju visoku gustinu mikrobskih ćelija. Ti regioni na Marsu, ali i na drugim planetama i nebeskim telima, koji se smatraju potencijalno naseljivim, verovatno će biti cilj misija koje tragaju za vanzemaljskim životom, povećavajući tako rizik od kontaminacije u dva smera – navodi se u studiji.

Naučnici pozivaju međunarodnu zajednicu da razvije sisteme za prepoznavanje takvih pretnji i mogućih posledica, piše Sputnjik mundo.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar