Molitva za upokojene – Čitajte je za duhovnu korist mrtvih

Sećajte se pokojnika i molite se za njih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
molitva za upokojene
Foto: Shutterstock

Jedna od najtežih stvari u životu jeste suočavanje sa smrću svojih najmilijih. Molitva za upokojene se obavezno čita na parastosu, a možete ih ponavljati po svom izboru kada se molite svake večeri ili kada vam pokojna bliska osoba nedostaje.

Pripremili smo nekoliko molitvi koje možete pročitati onda kada želite da se osetite bliže dragoj osobi koja više nije na ovom svetu. Molite se Bogu da sačuva dušu vaše voljene osobe uprkos svim njegovim gresima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Molitva za upokojene je jedan vid iskazivanja ljubavi prema bliskoj osobi. Otac Tadej je i govorio da prvo treba da se molimo za mrtve, pa tek onda za žive. Molitve stvaraju posebnu energiju koja ruši barijere između sveta živih i mrtvih, baš zato što molitva služi za obraćanje Gospodu.

Molitva za upokojene

Naći ćete nekoliko molitvi i na vama je da se odlučite na jednu za njih. To će biti molitva koju ćete često ponavljati kada mislite na vama drage osobe koje molitvama držite u sećanju. Ova molitva za upokojene govori o svim vašim nadanjima da će duša pokojnika završiti na najboljem mogućem mestu:

Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju. Useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje Lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Daruj im Carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životbornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

molitva protiv straha
Foto: Shutterstock

Sledeća molitva za upokojene se, takođe, može ponavljati svako veče. Njome pokazujete koliko vam je stalo do pokojnika i koliko vam znači, kao i da ga nećete zaboraviti i nadate se da njegova duša u miru počiva.

Šta znači sanjati pokojnika – Tumačenje snova

Gospode, Bože naš, seti se slugu Tvojih koji su preminuli u veri i nadi u Večni Život. Kao Dobar i Čovekoljubiv, oprosti im grehe i obriši nepravde, ublaži, otpusti i oprosti im sagrešenja voljna i nevoljna. Izbavi ih večnih muka i ognja paklenog, i daruj im da se naslađuju Tvojim večnim dobrima pripremljenim za one koji Tebe ljube. Iako sagrešiše oni od Tebe ne odstupiše, nego čvrsto verovaše u Tebe, Boga u Trojici slavljenoga: Oca i Sina i Svetoga Duha, i sve do poslednjeg daha ispovedahu, Jedinicu u Trojici i Trojicu u Jedinstvu. 

Stoga, budi milostiv i njihovu veru u Tebe uračunaj im umesto dela, i kao Milosrdan upokoj ih sa Svetima Tvojima. Jer nema čoveka koji bi živeo i ne bi sagrešio, Jedini Ti si bez greha, a pravda Tvoja je pravda večna. Ti si Jedino Bog dobrote, sažaljenja i čovekoljublja; i slavu uznosimo Tebi, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvek i kroza sve vekove. Amin.

Molitva za upokojene roditelje

Preporučuje se da se molitva za upokojene čita 40 dana, svakog dana, bez preskakanja, a posle možete čitati ili je govoriti po volji.

Smrt roditelja je za dete rana od koje se nikada zaista ne oporavi. Molite se za svoje roditelje, redovno posećujte njihov grob i pokazujte im poštovanje tokom njihove smrti, kao što ste i tokom života.

Molitva protiv straha koja će vam uliti hrabrost i mir

Gospode Isuse Hriste, Bože naš! Ti si siročadi zaštitnik, ožalošćenih pribežište i plačućih utešitelj. Pribegavam k Tebi ja siroti, uzdišući i plačući, i molim Ti se: usliši moljenje moje, i ne odvrati lica Tvojega od uzdaha srca moga i od suza očiju mojih. Molim se Tebi milosrdni Gospode, ublaži skorb moju zbog rastanka sa onima koji su me rodili i vaspitali (sa onim koji me je rodio i vaspitao; sa onom koja me je rodila i vaspitala) roditeljima mojim (ocem mojim, majkom mojom) (IME); duše njihove (dušu njegovu – njenu) koje su otišle (koja je otišla) k Tebi sa istinskom verom u Tebe i s tvrdom nadom u Tvoje čovekoljublje i milost, primi u Tvoje Nebesko Carstvo. Klanjam se pred svetom voljom Tvojom, kojom su uzeti (je uzeta) od mene i molim Te ne uskrati im (mu, joj) milosti i ljubavi Tvoje.

Molitva za zdravlje
Foto: Shutterstock

Jer Gospode Ti kao Sudija celoga sveta, grehe i nečistoću otaca kažnjavaš u deci, unicima i praunucima čak do trećeg i četvrtog kolena: ali i miluješ oce radi molitava i dobročinstava čeda njegovih, unuka i praunuka. Sa skrušenjem i umilenjem srca molim Te milostivi Sudijo, ne kažnjavaj mukama večnim preminule nezaboravne (preminuloga-lu nezaboravnoga -nu) za mene sluge Tvoje (slugu Tvoga -ju), roditelje moje (oca moga, majku moju)_________ (imena roditelja), no oprosti im (mu, joj) sva sagrešenja njihova (njegova, njena), voljna i nevoljna, učinjena rečju ili delom, u znanju i neznanju, i po milosrdju i čovekoljublju Tvojemu, radi molitava Prečiste Bogorodice i svih svetih, pomilij ih (ga, je) i od večnih muka izbavi Ti milosrdni Oče otaca i čeda!

Daruj mi u sve dane života mojega da se do poslednjeg daha svoga ne prestanem sećati preminulih roditelja mojih (preminuloga-lu oca-majku moga-ju) u svojim molitvama moleći se Tebi, pravedi Sudijo da ih (ga, je) nastaniš u mestima svetlim, u mestima prijatnim, u mestima mirnim, sa svima svetima, odakle su proterani svaka bolest, tuga i uzdisanje. Milostivi Gospode! Primi sada za sluge Tvoje (slugu Tvoga, sluškinju Tvoju) (IME) ovu toplu molitvu moju i podari im (mu, joj) nagradu Tvoju za trud i brigu za vaspitanje moje u veri i hrišćanskom blagočašću jer su me naučili (-o, -la) da pre svega gledam Tebe, svojega Gospoda, i da se usrdno molim Tebi, u Tebe jedinoga da se uzdam u nevoljama, u skorbima, u bolestima, i da držim zapovesti Tvoje; zarad njihovog (njegovog, njenog) usrdnog staranja za moj duhovni napredak, zarad njihovog (njegovog, njenog) toplog prinošenja molitava za mene pred Tobom i zarad svih njihovih (njegovih-njenih) darova izmoljenih od Tebe za mene, uzvrati im (mu, joj) Svojom milošću, Svojim nebeskim blagom i radostima u večnom Carstvu Tvojem. Jer si Ti Bog milostiv i darežljiv i čovekoljubiv, Ti si mir i radost, vernim slugama Tvojim, i Tebi slavu uznosimo sa Ocem i Svetim Duhom i sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Molitva za udovicu

Naredna molitva za upokojene je posvećena udovicama, koje su u ogromnoj žalosti nakon gubitka svog voljenog muža. Veoma je teško izgubiti svog životnog saputnika i to je verovatno jedan od najvećih udaraca koje možete imati u životu.

Molitva za zdravlje i isceljenje vas i vaših najmilijih

Isuse Hriste, Gospode i Svedržitelju! Plačućih uteho, siročadi i udovica zastupniče. Ti si rekao: prizovi me u dan skorbi tvoje, i izbaviću te. U dane skorbi svoje pribegavam k Tebi i molim Ti se: ne odvrati lice Tvoje od mene i usliši moljenje moje koje Ti prinosim sa suzama. Ti Gospode i Vladiko svih blagoizvoleo si sjediniti me s jednim od slugu Tvojih, da bismo bili jedno telo i jedan duh; dao si mi slugu Tvoga kao sažitelja i zaštitnika. Po Tvojoj blagoj i premudroj volji si blagoizvoleo uzeti od mene slugu Tvojega i ostaviti me samu.

molitva protiv straha
Foto: Profimedia/ Vadim Arzyukov / Alamy / Alamy

Klanjam se pred takvom voljom Tvojom i k Tebi pribegavam u dane skorbi moje: ublaži tugu moju zbog rastanka s rabom Tvojim, drugom mojim. Ako si uzeo njega od mene, ne uskrati mi milost Svoju. Kao što si nekada primio dve udovičine lepte, tako primi i ovo moljenje moje. Pomeni Gospode preminuloga slugu Tvojega ________ (ime pokojnika) oprosti mu sva sagrešenja njegova, voljna i nevoljna, ona u reči i ona u delu, ona u znanju i neznanju, nemoj ga pogubiti zbog bezzakonja njegovih i ne predaj ga na večne muke, već po velikoj milosti Tvojoj, i po obilju dobrote Tvoje, ublaži i oprosti sva sagrešenja njegova i pribroj ga svetima Tvojim, tamo gde nema bolesti, ni tuge, ni uzdaha, već je život beskonačni.

Moćna PORUKA oca Tadeja: Šta god radili JEDNU stvar u životu nikad ne smete zaboraviti

Molim i vapijem Ti Gospode, daj mi da se u sve dane života mojega neprestano molim za preminulog raba Tvojega, da sve do končine moje vapijem k Tebi, Sudiji celoga sveta, za oproštaj svih sagrešenja njegovih, i nastanjenje njegovo u Nebesnim obiteljima koje si pripremio za one koji Te ljube. Jer ako je i sagrešio no nije odstupio od Tebe, i ne sumnjajući sve do svog poslednjeg dihanija, pravoslavno je ispovedao Oca i Sina i Svetoga Duha; takvu veru njegovu u Tebe, primi mu umesto dela; jer nema čoveka da je živeo a da nije sagrešio. Ti si jedini bez greha, i pravda je Tvoja, pravda večna. Verujem Gospode, i ispovedam Te, usliši moljenje moje, i ne odvrati lice Tvoje od mene.

Videći udovicu crvenu od plača, smilovao si se, i sina njenog koga su na gron noslili, vaskrsao si: tako smilujući se ublaži i skorb moju. Kao što si otvorio dveri milosrdja Tvojega, rabu Tvojemu Teofilu koji otide od Tebe, i oprostio mu sagrešenja njegova po molitvama Svete Crkve Tvoje uz molitve i milostinju supruge njegove: tako Te i ja molim, primi moje moljenje za raba Tvojega i uvedi ga u život večni. Jer si Ti nadanje naše, Ti si Bog Koji miluje i spasava, i Tebi slavu uznosimo sa Ocem i Svetim Duhom. Amin.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs, lepaisrećna, manastir-lepavina.org, svpantelejmon.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar