PET ključnih tema na stolu: Predsednik Vučić i Vladimir Putin 25. novembra oči u oči u Moskvi

Prema najavama predsednika Srbije, okosnica susreta dvojice lidera biće napor da se postigne najpovoljnija cena gasa za stanovništvo i privredu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Osim najavljenog postizanja najpovoljnije cene ruskog gasa, na dnevnom redu predstojećeg susreta lidera Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Moskvi 25. novembra naći će se još četiri ključne teme.

Upitan da li postoji šansa da od Putina zatraži i dobije cenu gasa van berze, Vučić je naveo da upravo s tom željom putuje u Moskvu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Cena na berzi računa se na dnevnom nivou u Holandiji i ona je danas između 965 i 942 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, dok Srbija Rusiji gas plaća 270 dolara. Mora se napraviti najbolja varijanta po Srbiju, što uopšte nije lako, ali nadam se najboljoj ceni u Evropi. S tom željom idem u Moskvu. Da li ćemo uspeti, to je druga stvar – rekao je Vučić, priznavši da ima veliku tremu pred sastanak u Kremlju, inače prvom još od juna prošle godine.

TEMA NAD TEMAMA

Prema mišljenju analitičara Dragomira Anđelkovića, na meniju ovog važnog bilateralnog susreta naći će se ukupno pet stavki.

– Tema nad temama biće gas i, osim što će biti glavna, to je tema od koje će zavisiti mnogo šta. Atraktivnost za nova ulaganja, priliv stranih investicija i standard građana zavisiće od cene gasa koju ćemo postići s Rusima. Sve ostale teme sastanka su na neki način sporedne, ne manje važne, ali mogu se smatrati stalnim na stolu dvojice državnika – smatra Anđelković. On konstatuje da će između Putina i Vučića biti reči o još četiri ključne stvari.

– Tu je najpre pitanje odbrane Kosova i Metohije. Rusi aktivno prate sva dešavanja oko naše pokrajine i uvek reaguju u skladu s poštovanjem međunarodnog prava. Kao sledeća tema razgovora nametnuće se pitanje BiH i Republike Srpske, prilikom čega će Vučić zahvaliti Putinu na nepriznavanju legitimiteta novog visokog predstavnika Kristijana Šmita. Obavezna tema biće i modernizacija naše armije, a kao četvrti deo diskusije nametnuće se ekonomska pitanja, u kojima će svoje važno mesto imati energetika i investicije – objašnjava Anđelković.

TRETMAN BOLJI OD SVIH

Diplomata Zoran Milivojević ističe da Beograd s Moskvom nema spornih pitanja, pa smatra da će najvažniji ishod susreta biti postizanje najpovoljnije cene gasa za nas.

– Ako Rusi imaju razumevanja da nam učine neki ustupak na ekonomskom planu, onda to znači da su naši politički odnosi perfektni i da za taj kompromis oko gasa postoji obostrani interes. Zato je sigurno da ćemo zbog odličnih bilateralnih odnosa imati tretman bolji od svih ostalih država, što znači najpovoljniji status i najpovoljniju cenu gasa – predviđa Milivojević.

ASISTENCIJA SRBIJI

Naš sagovornik nema dilemu da će se uz rešavanje gasa na stolu naći paket konstantnih tema.

– Od našeg interesa je da teme u vezi s rešavanjem pitanja KiM ili statusa Republike Srpske u BiH održavamo stalno aktuelnim u očima Rusije, čemu se ona, kao što vidimo, apsolutno ne protivi. Štaviše, Putin veoma aktivno učestvuje u asistiranju Srbiji da sa strane jedne od svetskih velesila očuva sve tekovine međunarodnog prava – zaključuje Milivojević za Objektiv.

PIŠE: GORAN MITROVIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar