Zanosnim izgledom ZAVELA je Holivud: ZLOSTAVLJANA je kao devojčica, a raskalašnim životom dotakla DNO

Glumica sa bob frizurom očarala je glumačku scenu tih godina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/printscreen

Rođena je u Kanzasu 1906. u porodici prezaposlenog advokata i majke umetnice koja je smatrala da se “plačuća derišta koja sam rodila mogu brinuti sama za sebe”. Od detinjstva je nosila bob frizuru koju je kasnije proslavila, a zvali su je i ‘crna kaciga’. Njeno ime je Luiza Bruks.

Bruks je bila s*ksualno zlostavljana kao dete, što ju je obeležilo za celi život. Tvrdila je kasnije da je “nesposobna za pravu ljubav” te da je to iskustvo oblikovalo njen stav prema s*ksualnom zadovoljstvu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

-Za mene pristojni, dragi muškarci nikada nisu bili dovoljni – trebalo je da postoji element dominacije,” jednom je objasnila. Kao odrasla je priznala je svojoj majci šta se dogodilo, a majka joj je odgovorila da je verovatno sama kriva za to jer je “provocirala”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doc Malady (@maestro_calamari)

Karijeru je započela kao plesačica u Los Anđelesu, a 1925. potpisala je petogodišnji ugovor s filmskim studiom Paramount Pictures.

Kao i u plesu, do glavnih filmskih uloga došla je vrlo brzo, a najpoznatija je bila ona vamp zavodnice u nemom filmu Hauarda Hoksa “A Girl In Every Port”. Nakon što joj u Paramountu nisu dali obećanu povišicu, Bruks , kojoj je američke filmske industrije već tada bilo dosta, 1928. otišla je u Evropu i snimala sa slavnim austrijskim rediteljem G.W. Pabstom. Tom odlukom praktično je završila karijeru u Holivudu, ali i postala legenda nemih filmova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melissa Davis (@meloovintage)

Pandorina kutija (1929.) je foilm je koji je digao mnogo prašine zbog iskrenog prikaza s8ksualnosti, a uključivao je i jedan od prvih filmskih prikaza lezbejke. Nakon Pandore glumila je u filmovima “Diary of a lost girl” i “Prix de beaute”, oba poznata i cenzurisana zbog (tada) šokantno slobodnog prikaza s*ksualnosti i društvene satire.

Ranih tridesetih Bruks se vratila u Holivud i igrala manje uloge u B produkcijama i kratkim filmovima. Njen poslednji film bio je vestern Overland Stage Raiders (1938.) u kojem je glumila s Džonom Vejnom, tada glumcem u usponu.

Kratko je vodila plesni studio, zatim postala radio glumica pa trač-kolumnistkinja. Nekoliko godina radila je kao prodavačica, pa zatim u 36. godini postala kurtizana koju je uzdržavalo nekoliko stalnih bogatih mušterija. Bruksova je bila galantna, toliko da je 1932. objavila bankrot.
BONUS VIDEO:



Izvor: Stil

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar