Bila je naša PRVA estradna zvezda: Njene pesme plaćali su zlatom, dok TRAGEDIJA nije sve zavila u crno!

Zarađivala je neverovatnu sumu za veče, ali to nije bio jedini njen uspeh

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS/printscreen

Ono što je ona bila za svoje vreme, retko koja pevačica je uspela da postigne ikada kasnije. Oko nje su se otimali muškarci, a nastupi u kafanama bili su posećeniji od fudblaskih utakmica. Sofka Nikolić je mnogi kažu bila zvezda predratne Jugoslavije i prvi pravi estradni umetnik na našim prostorima.

Rođena je 1907. godine u mestu Tabanovići kod Šapca. Kao mlada počinje da se bavi pevanjem i za vrlo kratko vreme osvaja publiku širom zemlje. Pred beogradskom publikom je prvi put nastupila sa 20 godina u kafani “Bumskeler”. Zarađivala je neverovatnu sumu za veče, ali to nije bio jedini njen uspeh.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vrtoglava slava počela je upravo tada kada objavljuje i jedan od svojih najvećih hitova “Cojle Manojle” i “Kolika je Jahorina planina”. Ponude su se ređale, nastupala je skoro svako veče i snimila neverovatnih 55 ploča za godinu i po. Njen glas se čuo i mnogim Evropskim zemljama- od Budimpešte, preko Beča i Berlina do Pariza.

Njen privatni život je bio mnogima zanimljiv. Novinari su je pratili u stopu. Firme su organizovano dolazile na njene nastupe i trošile do zadnje pare kako bi joj platili da peva čak i po 10 puta jednu te istu pesmu. Fatalna je bila i za muškarce koji su se razvodili verujući da će biti sa njom. Sve je ipak krenulo nizbrdo kada joj je umrla ćerka 1936. godine. I sama je isticala da joj je to uništilo život.

Tada se povlači u Bijeljinu gde joj je živela majka. Početkom šeste decenije prošlog veka se vraća u Beograd gde je nastupala u kafanama, ali to je bila samo bleda senka one stare zvezde. Umrla je u staračkom domu u Banji Koviljači 1982. godine, a jedan sokak u Bijeljini nosi njeno ime.

Biografsku knjigu o ovoj pevačici “Sofka – dert i suze kraljice narodne muzike“ napisao je istraživač predratne muzike Saša Spasojević.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar