Sve što želite je sa druge strane straha: Kako da pobedite različite iracionalne fobije

Poseta terapeutu je presudna, ali rešavanju problema možete i vi sami doprineti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Strahovi predstavljaju naša mentalna ograničenja, koja nam mogu u velikoj meri remetiti svakodnevicu. Neke fobije su nam urođene, nastale prirodnim razvojem ljudske vrste, i genetskim preplitanjima došle su i do naših dana.

Neke druge fobije stičemo u toku života, iz sopstvenih i tuđih iskustava. Iracionalni strahovi umeju da nas ukoče i dovedu do odlaganja planova i obaveza. Zbog straha od aviona nećete otići na letovanje, a zbog straha od zatvorenog prostora ćete ići stepeništem na sedamnaesti sprat.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Poseta stručnom licu i adekvatna terapija, ukoliko je potrebno, najbolje su rešenje za fobije. Važno je da u tom procesu budete strpljivi i da ga sprovodite postepeno

Ukoliko trenutno niste u mogućnosti da posetite svog terapeuta trenutno, ili on nije u mogućnosti da vas primi, nemojte zapostavljati svoju borbu protiv strahova. Neke korake možete napraviti samostalno, bezbedno sedeći u svom domu.

Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

1. Postanite svesni iracionalnog straha

Počnite da razmišljate o svom strahu, svaki dan. Na taj način ćete se sa njim suočavati svakodnevno. Prosto vizualizujte situaciju u kojoj ste uplašeni – na primer miša.

Ponavljajte u sebi da je to samo misao i da se nalazite u bezbednom okruženju. Vremenom, misao o životinji, predmetu ili situaciji koja vas plaši, postaće vam kao i bilo koja druga misao.

kako se rešiti smrdibuba
Foto: Péter Gudella/Panthermedia/Profimedia

2. Izložite se iracionalnom strahu u bezbednom

Nakon što vam misao o miševima postane kao i svaka druga , za šta je potrebno vreme, napravite sledeći korak.

Pokušajte da se izložite svom strahu, ali u bezbednom okruženju. U zavisnosti od nivoa straha, moguće je da ćete u početku moći da gledate u miša samo na slici, ili televiziji. Možda ćete to moći da uradite samo sa jastukom preko lica.

Pod ovim se podrazumeva i odlazak u zoološki vrt ili odgajivačnicu glodara ili kućnih ljubimaca.
Možda vam to trenutno zvuči kao zastrašujuće iskustvo, ali i tu ste u bezbednom okruženju, jer vam miš ne može prići iz kaveza.

Posmatrajte miševe, detektujte emocije koje osećate, i budite svesni da su one prenaglašene. Kroz nekoliko takvih “seansi” počećete da ih posmatrate kao bilo koju drugu životinju.

Foto: Shutterstock

3. Izložite se strahu u prirodi

Ovo vam možda deluje ekstremno i zastrašujuće u ovom trenutku, i zato je važno preduzimati sve prethodne korake. Posmatrajte miša, pauka, zmiju, žabu, u prirodnom okruženju. Držite distancu na kojoj se osećate bezbedno, ali dovoljnu da možete svoj predmet straha da pratite pogledom.

Kako vreme prolazi, trebalo bi da životinjica izgleda sve bezopasnije i bezopasnije. Kada gledate životinje u prirodnom okruženju možda shvatite da ste vi pauku zapravo vrlo nebitni.

4. Posmatrajte druge ljude

Posmatrajte druge ljude kako se ophode prema životinji ili pojavi koja vas plaši.

Videćete da se drugi sa lakoćom voze liftom, lete avionom, ili čak gaje zmiju ili miša u stanu.

Foto: Shutterstock

5. Suočite se sa strahom

Budući da je ovo poslednji korak, nema sumnje da će biti i najzahtevniji i najduži. Bitno je ostati istrajan u svojoj želji i nameri prevazilaženja iracionalnih strahova i fobija.

U ovom trenutku, treba jednostavno da dodirnete svoj strah. Držite miša u ruci, provozajte se liftom ili pustite pauka da šeta po vašem dlanu.

Osetićete se oslobođeno!
BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Blic Žena

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar