Uzbunjivač DEBELO PROFITIRAO: Obelodanio fabričku grešku na vozilima, pa nagrađen sa 24 miliona dolara

Bivši Hyundaijev inženjer prijavio je grešku na motorima Theta II koji se ugrađuju u modele marki Hyundai i Kia

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Unsplash/ Haidan

Bivši Hyundaijev inženjer prijavio je grešku na motorima Theta II koji se ugrađuju u modele marki Hyundai i Kia.

Američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) objavila je da je prvi put isplatila nagradu uzbunjivaču koji je prijavio serijsku grešku na automobilima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Njemu su isplaćena 24 miliona dolara, što je maksimalna nagrada koju je bilo moguće isplatiti u SAD. Naime, prema tamošnjem zakonu moguće je isplatiti nagradu u iznosu do 30 odsto od visine izrečene kazne pravnom subjektu.

U ovom slučaju u pitanju su Hyundai i Kia, odnosno njihove američke filijale. Bivši Hyundaijev inženjer prijavio je grešku na motorima Theta II koji se ugrađuju u modele marki Hyundai i Kia.

– Uzbunjivači imaju ključnu ulogu u informisanju NHTSA-a o bezbednosnim problemima koje kompanije kriju od agencije – rekao je Seven Cliff iz NHTSA-a i dodao:

– Informacija je bitna za javnu bezbednost i zato se obavezujemo da ćemo nagraditi sve koji nam donesu takve informacije.

Četvorocilindarski motor Theta II se ugrađivao u niz modela, a u konkretnom slučaju se odnosi na Hyundaijeve modele za američko tržište Sonata i Santa Fe Sport, kao i modele marke Kia: Optima, Sorento i Sportage.

Kako navodi NHTSA, radi se o primercima proizvedenim od 2011. do 2014. godine na kojima je zbog greške u konstrukciji postojala opasnost od požara.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar