Podržite njegovu VEZU: Šest stvari koje možete da uradite ako se vaš TINEJDŽER zaljubio

Budite mu podrška

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Oko 35 odsto tinejdžera je imalo iskustva sa romantičnim vezama. Neki roditelji smatraju da je ova faza u životu njihove dece nezgodna, dok je drugi smatraju zastrašujućom.

Bez obzira na to kako se mame i tata osećaju, jedno je sigurno: vaše dete najmanje od svega želi da mu se mešate u vezu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako biste izbegli sukobe sa detetom, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste podržali svoj dete u ljubavi koju uživa.

1. Upoznajte partnera vašeg deteta

Upoznavanje sa njegovim partnerom daje vam predstavu o tome sa kakvom osobom provodi vreme. Takođe vam daje uvid u samostalan život vašeg deteta. Pozovite njegovu devojku ili njenog dečka na večeru ili idite zajedno na putovanje.

Aktivnosti poput ovih će ojačati vašu iskrenu podršku, bez obrzi da li će veza uspeti ili ne. Ovo stvara osnovu za otvoreniju komunikaciju između vas.

2. Nemojte omalovažavati tinejdžera i poništavati njegova osećanja

Kao roditelj, vaša iskustva su valjana osnova za procenu koliko je nešto trivijalno ili ozbiljno. Međutim, ona ne opravdavaju da se smejete osećanjima vašeg deteta. Podsetite dete da je u redu da ima osećanja, umesto da mu govorite da prevaziđe svoje “blesave” emocije.

Foto: Eric Audras / Onoky / Profimedia

3. Nemojte biti previše restriktivni

Biti roditelj koji kontroliše svaki trenutak svog deteta neće se završiti lepo ni za koga. Iako je tinejdžerima potrebno vođstvo, većina njih je sposobna da sama donosi ispravne odluke.

Reći “ne” svakom zahtevu vašeg deteta bez objašnjenja zašto, samo će ga naterati da krije tajne od vas. Zauzmite ljubazniji stav prema romantičnoj vezi vašeg tinejdžera.

4. Nemojte uhoditi dete

Ne prisiljavajte svog tinejdžera da vam pokaže svaku poruku koju razmenjuje sa svojim partnerom, ne prisluškujte njihove razgovore i ne zahtevajte da ga pratite na sastanak.

Sigurno želite da budete uključeni kao roditelj tokom njegovo osetljivog perioda, ali pazite da ne pređete granice.

Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Profimedia

5. Naučite svoje dete o postavljanju granica

Podsetite svoje dete na važnost da kaže “ne” u neprijatnim situacijama i da drži svoju reč. Dajte svom tinejdžeru uputstva šta da radi ako se oseća sateranim u ćošak ili pod pritiskom svog partnera. Odlazak ili hitan poziv su neke od mogućnosti kojima možete naučiti svoje dete.

S druge strane, naučite svog tinejdžera da poštuje svog partnera i njegove odluke.

6. Verujte mu

Poverenje omogućava da nauče da misle svojom glavom. Ako ih naučite da budu odgovorni za svoje postupke, podstaći ćete ih da donose samo ispravne odluke u svojim odnosima.

Vaš tinejdžer će definitivno imati pitanja s vremena na vreme. Zahvaljujući međusobnom poverenju koje ste gajili, neće imati problem da dođe kod vas po odgovore.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar