Ginekolozi saglasni: Postoji dobar razlog zašto ne treba da nosite DONJI VEŠ nakon odnosa sa partnerom

Vodite računa o higijeni intimnog područja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Bilo da imate seksualnog partnera ili ne, morate voditi računa o intimnom području.

Svakodnevna nega intimnog područja je veoma važna, poručuju ginekolozi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Poznato je da nakon vođenja ljubavi, prva stvar koju žene treba da urade, jeste da isprazne bešiku jer na taj način sprečavaju da dođe do pojave infekcija.

Ritual sa stvarima koje treba ili ne treba raditi nakon seksa je specifičan i štiti naše fizičko zdravlje, ali i zdravlje našeg seksualnog života. Ginekolozi su analizirali četiri poteza koje svaka žena treba da napravi nakon seksualnih odnosa.

Ne nosite donji veš nakon seksa

Ako ne želite da spavate goli, samo obucite spavaćicu ili široku pidžamu od pamuka. Ne nosite donji veš do jutra, inače može doći do infekcije. Spavanje bez donjeg veša pomaže da vaša vagina “diše”. Ovo smanjuje rizik od gljivične infekcije ili svraba.

Foto: Shutterstock

Uklonite vlagu

Seks je po definiciji “neuredan”. Znoj, lubrikanti i vaginalne tečnosti mogu ostaviti vaše osetljivo područje prilično vlažnim. Koristite peškir ili toalet papir da biste uklonili višak vlage.

Bakterije napreduju u vlažnim uslovima. Ako ne uklonite vlagu, povećavaju se šanse za nastanak gljivičnih infekcija, poput kandide.

KANDIDA: Navike koje uzrokuju ovu neprijatnu BOLEST

Vlaga je nešto što želimo da izbegnemo, pogotovo kod žena koje su sklone gljivičnim infekcijama. Ako smatrate da je potrebno, prvo se možete oprati čistom vodom i sapunom bez mirisa, a zatim dobro obrisati. Izbegavajte da koristite mirisne sapune. Vagina će se, sa svojim prirodnim tečnostima i kiselom sredinom, sama očistiti.

Broj 1 posle seksa

Čak i ako vam bešika nije puna, pokušajte da urinirate. Protok urina će pomoći u uklanjanju bakterija iz uretre. Infekcije urinarnog trakta nastupaju kada se bakterije koje prirodno žive u vagini ili debelom crevu nenamerno “gurnu” u uretru tokom seksualne aktivnosti.

Foto: Shutterstock

Obratite pažnju na svoju vaginu

Ne morate da koristite lupu da biste se pregledali. Slušajte svoje telo posle odnosa i primetite bilo kakvu nelagodnost, svrab, bol ili krvarenje.

U zavisnosti od toga koliko dugo simptomi traju ili ako postoji razlog za zabrinutost – recimo da niste koristili zaštitu i da ste zabrinuti zbog polno prenosivih bolesti – razgovarajte sa svojim ginekologom i objasnite tačno koji problem imate.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, zenskimagazin.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar